La Biblioteca Martorell va acollir ahir a la presentació del conte I es va fer la llum , escrit per Irene González Pijuan i il·lustrat per Ivonne Navarro. Aquest llibre infantil està inspirat en les famílies de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), un moviment social que neix l’any 2014 amb l’objectiu de lluitar per garantir l’accés universal als serveis bàsics d’aigua i energia. El llibre recopila el testimoni dels infants de la Cañada Real, una zona de Madrid que fa gairebé dos anys que sobreviu sense llum.
El llibre està produït per l’Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyers sense Fronteres. L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) “és un moviment social que neix el 2014 per garantir l’accés universal als serveis bàsics d’aigua i energia exercint pressió sobre les administracions perquè garanteixin aquests drets i sobre les grans empreses subministradores perquè assumeixin la seva responsabilitat”, va explicar Charo Gómez, membre de l’Aliança.
L’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres (ESF) és una associació de cooperació al desenvolupament formada per professionals, docents i estudiants, principalment voluntaris, que treballen per garantir l’accés universal al serveis bàsics, acompanyant el canvi social i l’enfortiment de les poblacions, respectant les característiques culturals i tècniques.
“La riquesa d’aquesta publicació és que ha estat feta de forma coral per persones que pateixen pobresa energètica i que saben transmetre perfectament les vivències. Es connecta amb els sentiments d’angoixa, de tristesa, d’enuig, però també s’explica quina és part de la solució i que la lluita ha de ser col·lectiva”, va dir Andrea Vives, enginyera química d’Enginyeria sense Fronteres.
L’autora Irene González utilitza un llenguatge senzill, però contundent, pensat per a nens i nenes a partir de sis anys, amb la finalitat que el llibre arribi a l’àmbit educatiu i, des d’allà, acompanyar a les víctimes de la pobresa energètica. El conte pretén enfortir les xarxes de suport per revertir aquesta situació.
El llibre se centra, principalment, en la Cañada Real de Madrid “perquè a Catalunya ja es va aprovar la Llei 24/2015, segons la qual les distribuïdores no poden fer talls de subministrament si les persones han estat assignades per Serveis Socials com a vulnerables. En aquest sentit, a Catalunya estem en una situació més favorable que llocs com Madrid”. “El nostra objectiu és seguir la lluita i intentar que es compleixi amb els marcs legals vigents”, va apuntar Vives.
Font: ‘I es va fer la llum’, un conte sobre pobresa energètica i infància