Avui, 11 de juliol es posa en marxa una nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de Santa Margarida per part del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM). Els treballs se centraran en excavar una necròpolis al costat est de l’església romànica. Les portes obertes al públic general per presentar els avenços assolits se celebraran el 21 de juliol.
Des de l’entitat es considera la campanya com “de transició”, pel canvi d’àrea respecte els dos darrers anys, on l’equip d’arqueòlegs i estudiants havia feinejat al voltant de les estructures paleocristianes del flanc oest, just davant la façana de l’església romànica.
Ara es començarà “a mostrejar l’espai que tenim identificat com una extensa necròpolis alt medieval al cantó oposat: darrera l’absis de l’església, al costat est”, explica el vicepresident del CEM, Alfred Mauri. S’arrencarà “amb una primera fase de mostreig” i serà una tasca “laboriosa, donada la gran extensió que se li insinua a la necròpolis”. Per això, diu, “ocuparà bona part dels treballs del projecte actual fins al 2025”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Una altra part dels treballs, menys visible, és de migració i unificació de dades als sistemes informàtics d’arqueologia. Pel vicepresident del CEM, “és molt important, i la fem amb altres equips de recerca per potenciar la divulgació científica i general”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
El CEM apropa cada any la campanya a la ciutadania amb una jornada de portes obertes al jaciment. “La farem el dia 21 de juliol a les 19.00h”, diu Mauri. Però enguany la tasca divulgativa no s’acabarà aquí: “el diumenge següent, dia 24 a les 12.00h, farem una visita guiada a La Caserna a l’exposició CEM 50/40 arqueologia, que divulga els resultats de les excavacions a Santa Margarida i a Sant Genís de Rocafort”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Sant Genís, a l’octubre
Des de 2018, el CEM fa doble campanya arqueològica, afegint les excavacions a l’antic priorat de Sant Genís de Rocafort. En quatre campanyes, l’equip ha excavat a l’interior de l’església i a les dependències monàstiques del costat sud. Aquest any es canvia l’objectiu.
El proper octubre es planteja “treballar el sector nord, que té menys edificacions però amb alguns indicis d’estructures interessants, i que acabarien de completar l’excavació de tota la terrassa o nivell superior dels 3 nivells en què s’articula el monestir”, avança Mauri. Així, pel 2023 “ens centraríem de ple en l’excavació de la plataforma inferior que volta el monestir per tots els costats”. Les prospeccions de georadar fetes en aquesta zona fan intuir “un gran potencial arqueològic”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Les excavacions a Sant Genís es farien des del 10 d’octubre i fins el 28 o 29 del mateix mes, incloent unes portes obertes i visita guiada a l’exposició, amb dates a concretar.
Font: Tret de sortida a la campanya d’excavacions del CEM a Santa Margarida