La sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras i Febrer ha oficiat, aquesta tarda de dissabte, el pregó de la Festa del Most del Roser. El pregó s’ha fet sota l’aixopluc de Ca n’Oliveres, a causa de la pluja. Falgueras, que és descendent del Celler de Gelida, ha defensat aquesta mena de commemoracions relacionades amb la història de la pagesia i ha reivindicat comprar el producte local i menjar i beure el que recullen i elaboren els nostres veïns.
La pregonera ha reconegut que “és un honor i una gran responsabilitat donar el tret de sortida de la Festa del Roser” per diversos motius, un d’ells “pels pregoners que m’han precedit com la Carme Ruscalleda o Marc Ribes i perquè podem estar aquí celebrant la festa després de la pandèmia. I en l’àmbit personal perquè, per aquestes terres, els meus avantpassats van posar els fonaments del que avui som a casa”.
La família de la comunicadora i sommelier té una llarga història lligada amb la pagesia i el vi. Falgueras ho ha explicat: “els meus rebesavis feien regularment el camí des de Gelida a Barcelona creuant el que avui és el Baix Llobregat amb un carro que encara guardem a casa, ple de viandes. Compraven vins i la producció d’hortalisses d’aquesta terra fèrtil per vendre-la a Sants, llavors ja una vila annexada a Barcelona. Així va néixer el Celler de Gelida, la botiga de la meva família des de fa cinc generacions, que el meu pare va convertir en un celler de vins de qualitat”.
En el pregó, Falgueras ha defensat els productes de proximitat “avui que podem tenir a la porta de casa qualsevol cosa feta a la Xina en menys de 24 hores”. I ha afegit que “encara té molt més sentit que estiguem avui aquí, que estigueu fent costat a aquesta pagesia perquè sense ells i elles no tindríem aquest vi, i que, aquests petits gestos sumen i junts ens fan sempre millor.
Festa del Most a Ca n’Oliveres
Més enllà de suspendre la Festa del Most a causa de la pluja, l’Ajuntament de Martorell ha decidit traslladar les activitats previstes a l’aire lliure d’aquest dissabte, a les instal·lacions del recinte firal. No obstant això, la recollida de raïm a la plaça del Vi i l’inici de la cercavila s’ha pogut fer, tal com estava programat.
A la cercavila hi ha participat el Drac Fafum, els Gegants, els Capgrossos, els bastoners i els carris dels amics de Sant Antoni Abat, acompanyats per la Colla Gegantera de Calonge. La comitiva festiva, que ha sortit de la rambla de les Bòbiles, ha passat per les avingudes Germans Martí i Pau Claris fins a enllaçar amb la carretera de Piera, carrer Montserrat i Ca n’Oliveres. En arribar, s’ha fet la trepitjada del raïm a l’exterior del recinte i, les colles participants a la cercavila, han fet la ballada final a l’interior.
A la Vila, els Diables de Martorell han mantingut el correfoc que han iniciat a la plaça de les Hores i, després de passar pels carrers Lloselles, Independència, Francesc Santacana, han finalitzat a la plaça de la Vila. Allà han presentat la Iaia de l’Any i els Versots. Els han acompanyat els Diables de Fills de la Flama.