Amb motiu del Dia dels Drets dels Infants (20 de novembre) i de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 19 de novembre al 3 de desembre), l’alumnat de 5è de les escoles verdes de Martorell, Mercè Rodoreda i Lola Anglada, han presentat aquest diumenge la Guia per al Consum Responsable de Jocs i Joguines a la pista esportiva de l’Escola Lola Anglada.
La presentació de la guia s’emmarca en el projecte ‘La Vida dels Jocs i de les Joguines’, impulsat per l’Ajuntament de Martorell, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i desenvolupat per Espai Ambiental Cooperativa. La guia és el resultat de diferents tallers i activitats on han après i investigat sobre el model de consum actual, les seves conseqüències i quines alternatives existeixen. Aquesta guia té com a objectiu compartir els aprenentatges que han fet i tota la informació sobre el consum responsable de joguines a Martorell, per animar els veïns i veïnes a posar-lo en pràctica.
Idoia Perera, responsable dels projectes educatius d’Espai Ambiental Cooperativa, ha recordat que “amb la compra de joguines reproduïm el model de consum ràpid, que utilitza molts recursos i que no és circular. Aquesta iniciativa és una forma de parlar de consum responsable als infants a través del joc i la joguina. Els alumnes han fet tallers de sensibilització per conèixer què és el consum responsable, han analitzat quin us en fan ells de les joguines i han fet un itinerari per Martorell mapejant les propostes que ens poden ajudar a consumir les joguines de forma més responsable”.
Idoia Perera, responsable dels projectes educatius d’Espai Ambiental Cooperativa
A la guia s’estableixen imputs per ajudar a prendre consciència sobre el malbaratament consumista i el seu impacte en l’ecosistema. Així, s’inclouen opcions per allargar la vida útil de les joguines, com són la reparació, l’intercanvi o el comerç de segona mà, i també claus per reduir l’empremta mediambiental amb l’ús de materials sostenibles o de proximitat.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, ha assenyalat alguns dels comerços que han col·laborat i que “ens donen l’oportunitat de fer aquest consum responsable de joguines. Rastro Remar, una botiga solidària que ven i recull objectes de segona mà, entre ells joguines, i inverteix els diners en projectes al tercer món. També hi ha dos comerços de joguines inclusives, fetes amb materials sostenibles, de proximitat, i amb reflexió conscient de qualitat: Un melic i El petit de la vila. A més, tenim espais que permeten reparar les joguines, com merceries, per exemple, o BCN games, més destinat a videojocs”.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell
Cada joguina que utilitzem ha requerit materials per ser fabricada i també s’ha consumit energia i s’han generat emissions durant la seva fabricació, distribució i gestió com a residu. Malgrat el gran impacte per les persones i pel medi ambient que suposa, la vida de les joguines acostuma a ser molt curta, per la qual cosa cal repensar la manera de consumir-les, buscant allargar la seva vida útil al màxim i reflexionant sobre quins tipus de joguines adquirim.
Més enllà de practicar les 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar) en aquesta guia trobareu algunes alternatives per jugar sense comprar que ens permetran consumir joguines de manera més sostenible i responsable, i no acumular-ne a casa.
Font: Es presenta la Guia pel Consum Responsable de Jocs i Joguines