L’Ajuntament de Martorell ha presentat aquest divendres el Protocol d’Actuació Davant les Violències Sexuals en Espais Públics d’Oci. L’acte ha tingut lloc a la plaça de les Cultures i s’ha acompanyat de l’actuació Monòlegs a la plaça de la companyia Nus Cooperativa, que han explicat el seu dilema: han presenciat un acte de violència masclista o LGBTIfòbia a l’espai públic i no han sabut com actuar.
El protocol és un recurs per a l’actuació davant situacions de violències sexuals als espais públics en contextos d’oci festius. Un marc de referencia per tal que el municipi pugui dissenyar accions orientades a la promoció d’espais públics d’oci festius, comuns i col·lectius, lliures de violències masclistes i, en especial, de violències sexuals, així com responsables amb la llibertat sexual de les dones i persones amb sexualitats i gèneres no normatius.
“La voluntat que aquest protocol sigui un referent per quan malauradament es donen situacions d’aquest tipus. L’important és que la víctima sàpiga que no està sola. Si està en un espai d’oci hi ha el Punt Lila, altres punts alternatius o els referents de l’equipament, que coneixen el protocol i saben què han fer en aquests casos. No només combatre les violències sexuals, sinó també prevenir-les. Si hi ha aquesta xarxa també és més difícil que aquestes situacions es produeixin”, ha remarcat la regidora de Benestar Social, Gent Gran i Àrea de Servei a les Persones, Cristina Dalmau.
Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social
El document contribueix a la sensibilització i formació dels equips locals i la ciutadania, sobre les diferents manifestacions de les violències masclistes, en especial, les violències sexuals. I implica les entitats del territori (socials, culturals, de lleure, esportives o juvenils) i la ciutadania, especialment el jovent, en la prevenció de les violències sexuals.
“S’ha treballat a través d’un grup motor, amb la participació d’entitats i persones diverses de Martorell que han pogut fer les seves aportacions. És enriquidor perquè, com més ens hi participen, més ric és i més el coneixem entre tots. Com més el puguem aplicar millor, cadascú des de la seva parcel·la”, ha remarcat Dalmau.
Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social
En cas de patir violència sexual, pots dirigir-te al Punt Lila o punts alternatius, i la persona encarregada d’aquest contactarà amb la professional referent de l’atenció. Si no hi ha Punt Lila ni punt alternatiu, dirigeix-te als agents del servei d’atenció a les persones, als cossos de seguretat o als equips sanitaris de l’espai.
Sempre pots trucar als telèfons d’emergència 24 hores de la Policia Local 93 775 07 83, 112 dels Mossos d’Esquadra i Atenció Sanitària, o a la Línia d’Atenció a les Dones en Situació de Violència 900 900 120.
Si cal intervenció d’emergència, és preferible que truquis primer a la Policia Local, hi haurà una patrulla per la zona i l’atenció serà més ràpida que des d’un altre servei. Si s’escau, faran les gestions perquè vingui l’ambulància.
També pots contactar amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.30h, i els dimarts de 16.00 a 18.00h, trucant al 937 735 193.
Podeu consultar el Protocol d’Actuació Davant les Violències Sexuals en Espais Públics d’Oci de Martorell complert en aquest enllaç .
Font: Es presenta el Protocol d’Actuació Davant les Violències Sexuals en Espais Públics d’Oci