Nova sortida del cicle ‘Quan Martorell no hi era’ del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) amb l’itinerari geològic VIII. Aquest dissabte, els geòlegs Josep Maria Tella i Pedro Muñoz, l’historiador Alfred Mauri i l’educador ambiental Alfred Bellés conduiran una ruta guiada per l’entorn. La sortida és gratuïta i no precisa d’inscripció prèvia.
L’objectiu és reconèixer el patrimoni de pedreres, bòbiles i graveres, els materials naturals que han estat utilitzats per l’home. Tindrà una durada d’unes quatre hores i mitja -tres hores i mitja en moviment-, recorrent 6,2 quilòmetres, un desnivell acumulat de 277m i dificultat moderada.
Josep Maria Tella comenta que “l’inici serà la plaça de les Cultures a les 09.00h. D’aquí anirem al Parc de les Solanelles per contemplar la serra de l’Ataix. Baixarem cap al riu Anoia passant pel Molí Fariner, travessarem el riu, veurem petites pedreres prop de la carretera de Gelida i pujarem cap a Sant Genís, desviant-nos per veure la pedrera d’en Gomis”.
Josep Maria Tella, geòleg
Es continuarà cap a mitja vessant per veure la panoràmica i es farà una explicació sobre les bòbiles o forns de cuita i les graveres. Se seguirà “cap a unes barraques i pous de pedra seca i en direcció al paratge de La Corona, on antigament hi havia una pedrera”.
Josep Maria Tella, geòleg
L’expedició continuarà en direcció als Quatre Camins i la torre Griminella, des d’on “es poden veure àmplies panoràmiques de Castellbisbal i el Papiol, zones de forta extracció d’argiles ja en època romana”. Prop d’allà s’abordarà “una pedrera de materials pòrfids que comentarem, i baixarem cap a la Roca Dreta tot passant per la pedrera més antiga, just a sota de la Torreta del Clos”.
Josep Maria Tella, geòleg
Tot seguit es baixarà cap a la Roca Dreta i el nucli urbà de Martorell, donant per finalitzada la matinal a la plaça del Portal d’Anoia.
Tella destaca que la sortida “és apta per a tots els públics”, i que cal portar roba i calçat adequats, esmorzar i beguda. També es recomana dur un quadern de notes, prismàtics, pals de caminar, aparells fotogràfics i un martell. L’organització facilita un dossier que es pot descarregar des de la pàgina web del CEM, i comunica que, en cas de pluja, la ruta es postposarà a una data alternativa.
Fitxa tècnica de l’itinerari geològic VIII. ‘Quan Martorell no hi era’.
Font: Pedreres, bòbiles i graveres en el nou itinerari geològic del CEM d’aquest dissabte