Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, a partir d’avui, l’Ajuntament torna a oferir un embut per facilitar la recollida i el reciclatge d’oli usat a les llars. L’embut s’enrosca a una ampolla de plàstic, que un cop plena i ben tancada s’ha de dipositar a un dels 28 contenidors de recollida que hi ha distribuïts per tots els barris de Martorell o s’ha de portar a la Deixalleria, tant fixa com mòbil. Els embuts es poden recollir a la Casa de la Vila (pl. de la Vila, 46) de dilluns a divendres, de 9.30 a 20.00h.
S’estima que cada català genera 2,5 litres d’oli vegetal l’any i el que cal evitar és que aquest oli acabi a l’aigüera. Un litre d’oli de cuina pot contaminar fins a 10.000 litres d’aigua potable, obstruint així les canonades i dificultant el bon funcionament de les depuradores d’aigües residuals, entre altres problemes. Si arriba als rius i al mar, és un producte perjudicial per a les espècies i els ecosistemes.
A més, reciclar l’oli de cuina usat possibilita la producció de biodièsel per a ser utilitzat com a combustible dels vehicles substituint el petroli, que és un recurs escàs amb un fort impacte ambiental associat. Amb 1 litre d’oli reciclat evites 1,31 kg de CO₂ a l’atmosfera.
Des del 2014, quan es va posar en marxa aquest servei, s’han recuperat gairebé 100 tones d’oli, gràcies a la recollida selectiva per part de la ciutadania, tant als contenidors com a les escoles. En els últims anys, la tendència ha augmentat la quantitat d’oli recollida als contenidors però encara hi ha molt camí per recórrer, per això, l’Ajuntament de Martorell convida la ciutadania a reciclar l’oli i continua apostant per oferir un servei de qualitat, que a partir d’aquest mes de juny gesionarà una nova empresa.
El 5 de juny és el dia emblemàtic de les Nacions Unides per promoure la consciència i l’acció mundial pel medi ambient, com així es va decidir en la primera Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Humà que es va fer a Estocolm el 1972.
Gestionant l’oli de forma correcta estem conservant el medi ambient evitant el vessament del residu a la natura i ajudant a protegir la biodiversitat en els nostres cursos d’aigua, estem tenint cura de les infraestructures del sanejament de l’aigua i estem valoritzant un residu per convertir-se en biodièsel i per tant reduint la petjada de carboni d’aquest procés.
Si vols saber on està el contenidor d’oli més proper a casa teva consulta aquest plànol .
Font: L’Ajuntament torna a oferir embuts per promoure el reciclatge d’oli de cuina