L’Ajuntament de Martorell tanca el servei de barbacoes del Parc Forestal de Can Cases, des del 23 de juny i fins l’1 de setembre. L’objectiu és reduir el risc d’incendi. En funció de les condicions de sequera, s’ampliarà o no període de tancament. L’accés al Parc seguirà obert a persones i vehicles, si la situació es manté i no es decreten mesures excepcionals.
A més de la prohibició d’ús de les barbacoes, tampoc no es permet l’ús de barbacoes desmuntables, fogons de gas o cap altre tipus d’element que generi flama o guspira. En conseqüència, es recomana a qui vulgui fer ús de les taules de pícnic a partir d’ara que substitueixi el consum d’aliments que s’han de coure al foc per altres de freds i cuinats a casa prèviament. Alhora, es demana als usuaris fer un bon ús de les instal·lacions i que utilitzin els contenidors de recollida selectiva per dipositar les seves deixalles.
El tècnic auxiliar de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell diu que “volem reduir el risc d’incendi al Parc Forestal de Can Cases, de fet ja en vam tenir un aquest any que va cremar una hectàrea per un foc intencionat. No volem tenir més incidents d’aquest tipus. Per evitar aquestes situacions, tanquem les barbacoes i les obrirem al setembre. El Parc continuarà obert, excepte si en algun moment s’estableixen mesures excepcionals, com que arribéssim al màxim risc Alfa 3”.
Josep Martínez, tècnic auxiliar Medi Ambient Ajuntament de Martorell
El Parc, catalogat per la Generalitat de Catalunya com a forestal d’utilitat pública, és un espai de prop de 30 hectàrees, de les que 21 corresponen al terme municipal de Martorell. Al costat del seu accés principal i del primer aparcament compta amb una zona de 24 barbacoes d’obra i 23 taules de pícnic, a més de fonts naturals i d’aigua de xarxa, jocs infantils, camps de bàsquet i futbol, i pistes de petanca. L’espai és d’ús gratuït i sense reserva prèvia, i obre de 10.00 a 20.00h tots els dies de l’any.
Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI)
La Diputació de Barcelona ha posat en marxa aquesta setmana el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, en coordinació amb 275 ajuntaments, entre ells el de Martorell, 124 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), entre elles la de Martorell, i 9 federacions de les ADF, entre d’altres.
El dispositiu del 2023 disposa de 76 unitats d’informació i vigilància i 15 punts de vigilància fixa (torres de guaita) i compta amb 219 persones: 150 informadors, 30 guaites, 33 operadors de comunicacions i 6 responsables de control.
Els mitjans tècnics i humans es divideixen en tres sectors de prevenció: Metropolitana Nord (Vallès Oriental, Barcelonès i Maresme), Metropolitana Sud (Anoia i Baix Llobregat) i Centre (Bages, Berguedà, Moianès, Lluçanès i Osona). A cada sector hi ha centres de control ubicats principalment en instal·lacions de les seus de federacions d’ADF o ADF, que mantenen una comunicació contínua amb el centre de control central ubicat a Barcelona. El dispositiu té assignats, a més, operadors a la sala central del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda).
“La Diputació de Barcelona estableix unes rutes de vigilància que inclouen més d’un terme municipal. Martorell comparteix ruta enguany amb Sant Esteve Sesrovires i Abrera. Cada any varien, l’any passat la compartíem amb Sant Andreu de la Barca. Dos treballadors del PVI, amb un vehicle 4×4, recorreran punts i pistes forestals en llocs elevats per veure i comprovar in situ, si s’escau, columnes de fum. És a dir, reforçaran la feina que ja fan les ADF’s de forma voluntària”, detalla Martínez.
Josep Martínez, tècnic auxiliar Medi Ambient Ajuntament de Martorell
Aquest any, el PVI fa una transició cap a la modernització i impulsa un nou model que es provarà a l’Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental que implicarà els agents del territori. La prova pilot mobilitzarà cada unitat de les ADF de cada municipi, sota la coordinació de les respectives federacions del Penedès-Garraf i del Vallès Occidental, i ho farà durant els dies i hores de perill més alt d’incendi per centrar-se en tasques de vigilància.
A banda, hi haurà una desena d’agents cívics, repartits en sis unitats mòbils, per fer tasques de prevenció entre la ciutadania, especialment en punts d’alta concentració. La implicació d’aquest personal respon a que són grans coneixedors del territori i de la seva gent. La intenció és que aquesta iniciativa s’estengui a la resta de la demarcació de forma progressiva.
A més dels recursos humans, també hi haurà càmeres de videovigilància a la xarxa de les ADF. Aquest 2023 es preveu tenir una trentena d’aparells i arribar a les 123 càmeres instal·lades. El dispositiu garanteix suport a les ADF en un mínim de 1.000 activacions de vigilància preventiva en els dies de màxim risc.
Font: El servei de barbacoes del Parc de Can Cases tanca del 23 de juny a l’1 de setembre