El passat diumenge 6 d’agost va cloure el 29è Camp de Treball que, com cada any a l’estiu, duu a terme l’ONG martorellenca Mans Mercedàries . L’expedició formada per 9 cooperants va aterrar a l’Aeroport d’El Prat després d’una estada d’un mes a Angola, on van col·laborar en dos projectes. Entre d’altres tasques, la campanya solidària de tot l’any ha permès finalitzar l’ampliació de l’Escola Irma Palacios, a Luanda.
L’expedició l’han formada Laia Ferrer; Aina Millàs; Núria Passarell; Marta Palomares; Clàudia Chacón; Blanca Oñate; Joao Neves i els responsables de l’ONG Ton Toset i Montse Torras. S’ha centrat en dues línies: la realització de tasques lúdico-educatives i de millora d’espais a l’Orfenat de Kudielela a Malange -on hi ha la missionera martorellenca Josefina Cortadella-, i culminant les obres de l’Escola Irma Palacios.
Montse Torras detalla tot el que han fet els voluntaris en les dues parts en què s’ha dividit el Camp de Treball:
Montse Torras, cooperant de l’ONG Mans Mercedàries
L’Escola Irma Palacios rep aquest nom en honor d’una de les quatre monges que l’any 1959 van fundar la missió mercedària en aquest indret del barri de Bemfica, a la capital angolesa. És un centre concebut inicialment com a espai d’alfabetització per a dones, al que després s’hi va afegir l’escolarització de nenes del barri. Recentment, a proposta del govern, s’ha ampliat per convertir-la en una escola d’Infantil i Primària. “Això és el que se’ns va proposar i el que ha tirat endavant”, diu Ton Toset.
Ton Toset, cooperant de l’ONG Mans Mercedàries
Per a fer-ho possible es va adquirir la finca veïna i es va contruir un edifici connectat amb el centre. Les obres han culminat ara i l’espai es va inaugurar el passat 3 d’agost. Així, les dependències s’aprofiten al màxim: de dia, amb més de 400 escolars; als vespres amb moltes dones que hi reben classes d’alfabetització, i els caps de setmana amb tot tipus de trobades de moviments socials i religiosos.
El seu finançament ha estat possible amb l’acapte de diners del darrer any. “Hem fet fires, concerts, musicals, esmorzars, botigues i parades solidàries. Hi han col·laborat molt els nostres alumnes de La Mercè, però també tothom qui ens ha ofert material escolar, esportiu, roba, ordinadors, joguines, aparells mèdics…”, diu Torras. Tan particulars, com socis i padrins de l’ONG, comerços o institucions, entre les quals l’Ajuntament de Martorell.
Montse Torras, cooperant de l’ONG Mans Mercedàries
A Kudielela, els cooperants feia cinc anys que no hi anaven. Capitanejats per Josefina Cortadella, hi han fet tasques lúdico-educatives amb els infants -tallers de balls africans i recuperació d’un taller de castellers-, i també de decoració del centre, que té al seu costat una escola -la Montserrat Vilanova Puertas- que ara acull 1.750 alumnes diàriament.
Ton Toset, cooperant de l’ONG Mans Mercedàries
Torras i Toset volen aclarir “un malentès. Va circular la notícia que havíem patit el dengue, però no va ser així. El que sí que va passar és que sis dels expedicionaris vam patir pal·ludisme i febre tifoidea. Però gràcies a les vacunes o la profilaxi no vam patir símptomes més forts, i ens van permetre fer totes les activitats previstes”.
L’ONG prepara el seu 25è aniversari i anirà l’estiu vinent a Moçambic
Els cooperants estan recopilant ara tot el material per a la xerrada de balanç dels resultats, que ja té data i hora: es farà el proper 22 de setembre (19.00h) a l’Auditori Joan Cererols. Serà enmig d’un curs especial, perquè l’ONG complirà 25 anys el 10 de desembre, i ho celebrarà amb una Missa a la Sagrada Família, trobades, exposicions, concerts, etc.
Montse Torras, cooperant de l’ONG Mans Mercedàries
Ja es perfila la destinació del 30è Camp de Treball, l’estiu vinent. Serà Moçambic, a falta de confirmació definitiva de la Madre General. Allà, els cooperants intentaran anar a l’Orfenat de Katembe, a la Casa Provincial de Beira i a la Leproseria de N’Kondeze.
Font: Mans Mercedàries posa fi al Camp de Treball amb l’ampliació d’una escola a Luanda