L’associació Hàbitas ha celebrat aquest matí una jornada de descoberta del riu Anoia de la mà del projecte Rius, amb l’objectiu de copsar quin és l’estat ecològic del riu, inspeccionar un parell de trams al seu pas per Martorell i començar en la formació de voluntaris que se’n facin càrrec de la seva cura.
Els participants han quedat dividits en dos grups, amb la guia de la tècnica de projectes de l’associació, Marina Codina, i dos educadors que han donat suport a les tasques que s’han dut a terme durant tot el matí. La jornada d’avui es completarà amb la que tindrà lloc a la primavera, i les dades que es recopilin serviran per avaluar el riu i aportar aquesta informació a la base de dades general.
Sobre els voluntaris, Codina apunta que després de més de dues dècades sense fallar a la cita, hi ha molts voluntaris que s’han convertit en habituals però cada any s’hi sumen de nous. El projecte Rius ha aconseguit “molta trajectòria i arrelament social”, explica la tècnica.
Marina Codina, tècnica projecte Rius
Oberta a pràcticament tots els públics, l’activitat d’avui ha reunit participants que repetien respecte vegades anteriors i d’altres que eren nous. Dues d’elles, estudiants de l’Institut Joan Oró, han vist en el projecte Rius l’oportunitat ideal per dur a terme una part de la vessant pràctica del seu treball de recerca. Es tracta de Miriam Bejarano i Lorena Quesada, que han estat acompanyades per la seva tutora Núria Miras. Amb la intenció d’analitzar la contaminació dels rius de Martorell, han escollit l’activitat d’avui per a l’anàlisi del riu i viure, colze a colze amb els tècnics, de què està compost.
Miriam Bejarano i Lorena Quesada, alumnes Joan Oró
A més, la tutora Núria Miras ha explicat que donada la col·laboració del centre amb el projecte, han volgut participar-hi de manera activa. “Van anar descobrint-lo poc a poc”, rebla.
Núria Miras, professora Institut Joan Oró
Durant les tres hores que ha durat l’activitat, els participants han omplert uns fulls de control i d’anàlisi dels trams on hi han estat, a més d’entrar dins el mateix riu per fer una anàlisi més al detall. El 2019, el projecte Rius va aplegar més de 200 grups actius i uns 6.000 voluntaris.
Font: Una vintena de persones descobreixen el riu Anoia a través del projecte Rius