L’associació Cinema del Diable i la Regidoria de Cultura tornen a projectar pel·lícules d’autor de la Filmoteca de Catalunya dins el cicle Filmoxarxa . En aquesta ocasió, Dante no es únicamente severo de Jacinto Esteva i Joaquim Jordà, la cinta més representativa de l’Escola de Barcelona, l’alternativa de la capital catalana al costumisme del Nuevo Cine Español de finals dels 60. Es podrà veure divendres, a les 20.00h, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. L’entrada és gratuïta però cal fer reserva prèvia al portal entrades.martorell.cat o a taquilla una estona abans del passi.
Dante no és únicamente severo “es va convertir en l’obra-manifest pionera de l’Escola de Barcelona. Intenta apropar-se a la nouvelle vague francesa amb jocs, acudits, endevinalles i innovacions formals del moviment”, diu Anna Lati, membre de Cinema del Diable. “Està inspirada en un relat de Julio Cortázar i en Les mil i una nits . Les imatges són un ball de significants de la societat publicitària i de consum dels darres anys del franquisme. Els cineastes volien explicar que les seves imatges no podien remetre al món, sinó a la publicitat que ens ven el món”.
Anna Lati, membre de Cinema del Diable
La pel·lícula es va estrenar sota la categoria de cinema d’art i assaig. En ella es destrueixen els nexes lògics entre dos esdeveniments consecutius. L’absurd, imprevist o arbitrari es converteix en una nova pauta. Jordà i Esteva fan una burla a la lògica positivista que domina el cinema tradicional.
L’Escola de Barcelona va néixer a mitjans dels seixanta. Un de cineastes i intel·lectuals barcelonins va decidir fer un cinema diferent al de Madrid. Influïts per la nouvelle vague pel free cinem a anglès, les pel·lícules s’apropaven més a l’avantguardisme que no pas al cinema clàssic convencional.
El projecte cinematogràfic de l’Escola de Barcelona es completa amb Cicles de l’arquitecte Ricardo Bofill i No compteu amb els dits de Pere Portabella. L’any 1990, Jordà va realitzar El encargo del cazador , un documental homenatge a la figura de Jacinto Esteva (mort l’any 1985) on també es recuperen imatges de Dante no es únicamente severo i es retraten alguns aspectes de la Barcelona artística dels anys 60, marcada per la gauche divine .