Fins al 31 de desembre, es pot visitar a la Biblioteca Martorell l’exposició En català, jugues? de Plataforma per la Llengua . La mostra vol conscienciar la població sobre la importància de defensar el dret que tenen tots els infants a poder jugar en la seva llengua. Dona a conèixer el web de l’entitat que recull més de 1.700 jocs, joguines i aplicacions que incorporen el català ja sigui en les instruccions, l’embalatge o en el mateix joc.
L’exposició mostra una sèrie de plafons amb Les Tres Bessones com a protagonistes per tal de fer palès que l’àmbit de les joguines i els videojocs és encara un dels espais en què s’ha d’avançar més en la tasca de normalització lingüística. Rosa Monforte, delegada de Plataforma per la Llengua, afirma que “només un 8% dels fabricants de joguines n’incorpora el català i compleix la normativa”. Aquesta tasca, cal adreçar-la tant a la sensibilització de consumidors (infants, nois i noies, i també mares i pares) com a la conscienciació del sector de les empreses productores i distribuïdores.
Rosa Monforte, delegada Plataforma per la Llengua al Baix Llobregat
Des de la Plataforma per la Llengua treballen per solucionar una mancança en la normalització de la llengua: el sector dels jocs i les joguines. És per aquest motiu que posen a disposició el web jocsijoguines.cat amb l’objectiu de reclamar el dret dels infants a jugar en la seva llengua. Justificar a les administracions la necessitat d’una legislació especial pel que fa a la llengua dels jocs, les joguines, els videojocs i altres materials orientats als infants i joves que es comercialitzen a Catalunya.
El web, explica Monforte, “disposa d’un cercador on trobar 1.700 jocs i joguines en català. És molt visual, té molta informació i es pot buscar de moltes maneres (per tipologia, edat, materials…) A més, veiem una imatge del joc, cosa que facilita a l’hora de poder-lo comprar”. “Aquestes festes de Nadal és l’època en què es compren més joguines i volem sensibilitzar les famílies que hi ha jocs en català, promocionar-los i que se’n consumeixin”.
Rosa Monforte, delegada Plataforma per la Llengua al Baix Llobregat
Volen conscienciar les empreses de la importància de tenir en compte el català i que l’incloguin a l’hora de comercialitzar i distribuir productes per als infants del nostre país. Convidar tota la població a tenir en compte la llengua a l’hora de comprar les joguines per als més petits. Donar a conèixer l’oferta que ja hi ha en català de jocs, joguines, videojocs i altres materials orientats als infants i joves, tant als consumidors com als venedors, que sovint ignoren quins jocs i joguines hi ha en català al mercat.
La Plataforma per la Llengua és l’ONG del català. Una organització no governamental que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social. Treballa als diferents territoris de parla catalana i des d’una perspectiva transversal en l’àmbit socioeconòmic i audiovisual, en l’acollida i arrelament lingüístic als nouvinguts, en les universitats i en l’educació i a les administracions, entre d’altres àmbits d’actuació .
Font: La Biblioteca exposa aquest desembre ‘En català, jugues?’ de Plataforma per la Llengua