Afectacions a Rodalies entre Castellbisbal i Martorell per les obres d’implantació de l’amplada estàndard

Categories General

Adif accelera les obres d’implantació de l’amplada estàndard a l’àmbit de Castellbisbal, posant en servei quatre nous desviaments mixtos i enllaça la via, actualment en servei del ramal de Costablanca, amb la nova via 2 fins a l’estació de Castellbisbal. Aquestes actuacions comportaran la interrupció del trànsit ferroviari a l’estació de Castellbisbal i en el trajecte a Martorell entre les 22.00h d’aquest dijous, 9 de març, i l’inici del servei de dilluns. Per garantir la mobilitat dels viatgers, Renfe ha establert un Pla Alternatiu de Transports.

Així, Adif executarà entre la nit del dijous 9 i la matinada del diumenge 12 al dilluns 13, una nova fase de les obres d’implantació de l’amplada estàndard a l’àmbit de l’estació de Castellbisbal, en el marc de l’impuls del Corredor Mediterrani a Catalunya. Es tracta d’una fita significativa en el desenvolupament de les obres al seu pas per aquesta estació, ja que permetrà concloure els treballs desenvolupats al llarg dels últims mesos i avançar cap a una nova fase de les actuacions del tram entre Castellbisbal i Martorell.

Conegut com La Porta a Europa, aquest tram permetrà enllaçar, en amplada estàndard, la infraestructura entre el Nus de Castellbisbal i la frontera francesa amb els trajectes entre el Nus de Vila-seca, Sant Vicenç de Calders i Martorell, en procés de construcció.

En els darrers mesos s’han realitzat els treballs previs necessaris: la rehabilitació d’una obra de drenatge transversal, el muntatge d’uns 650 m de la nova via 2 apta per a ample mixt i altres operacions per a la instal·lació de nova catenària, com ara la col·locació de 31 nous pòrtics i l’estesa del nou fil de contacte.

Els treballs que culminaran aquesta fase de les obres es duran a terme entre dijous a la nit, dia 9, i la matinada de diumenge a dilluns, amb el muntatge i posada en servei de quatre nous desviaments mixts i l’enllaç de la via actualment en servei del ramal Costablanca amb la nova via 2 fins a l’estació de Castellbisbal. La consecució d’aquesta fita permetrà fer un canvi important en l’operativa ferroviària de l’estació, habilitant la nova via 2 per ser la via de pas, cosa que permetrà alliberar tota la capçalera sud de l’estació (costat riu Llobregat) per seguir amb els treballs previstos d’adaptació de les instal·lacions en aquest àmbit.

Altres actuacions

La següent fase d’aquesta actuació s’estendrà fins al mes d’agost, quan es preveu la posada en servei de la capçalera nord de l’estació de Martorell, amb la instal·lació de 5 nous desviaments mixtos, la capçalera sud de Castellbisbal (on les vies tindran la configuració i longituds finals) i la posada en servei de la via 1 del túnel de Castellbisbal.

Al mateix tram i de forma paral·lela se segueix treballant en l’execució del nou pas sota l’autopista AP-7, on s’han instal·lat 13 noves bigues per al tancament del fora a la mitjana d’aquest eix viari, i s’han executat 51 pilons, 4 piles-pilot i les lloses respectives, que permetran, una vegada conclosa l’estructura, habilitar el pas de 2 noves vies sota l’autopista.

Així mateix, segueixen els treballs a l’interior del túnel de Castellbisbal per adaptar-ne l’estructura i les dimensions a l’amplada internacional. Ja s’ha conclòs el rebaix de la rasant i s’estan executant les parets laterals.

Aquestes actuacions, que es desenvolupen a l’àmbit de la infraestructura i instal·lacions ferroviàries en servei, comportaran la interrupció total del trànsit ferroviari entre les estacions de Castellbisbal i Martorell (línies R4 i R8), entre les 22.00 d’aquest dijous i les 05.00h del dilluns 13.

Per minimitzar les afectacions al servei i garantir la mobilitat dels viatgers, Renfe ha establert un servei alternatiu de transport per carretera entre les 05.00 i les 22.00h el divendres 10 de març, i les 07.00 i les 22.00h el cap de setmana.

En els primers i darrers serveis del dia, el transport per carretera es realitzarà entre les estacions del Papiol, Molins de Rei i Martorell (R4), i entre Rubí i Martorell (R8). Tota la informació sobre aquestes modificacions del servei es comunicarà a través de megafonia d’estacions, a l’interior dels trens, així com a les pantalles, teleindicadors, webs www.rodaliesdecatalunya.cat , www.renfe.com i www.adif.es (apartat Estat de la xarxa), al telèfon d’informació 900 41 00 41, a les apps Rodalies de Catalunya i Adif al teu mòbil, així com a les xarxes socials (@rodalies, @infoadif i @renfe).

Font: Afectacions a Rodalies entre Castellbisbal i Martorell per les obres d’implantació de l’amplada estàndard