Agustí Riera dóna a la Biblioteca exemplars de revistes esportives històriques de Martorell

Categories General

El martorellenc, Agustí Riera, nedador veterà proclamat esportista de l’any 2023 i ambaixador de Martorell Ciutat Europea de l’Esport 2023, ha donat, aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols, exemplars de revistes esportives històries de Martorell. La donació s’ha dut a terme en el marc de la taula rodona ‘L’esport a Martorell al llarg dels anys’, en què hi ha participat Riera juntament amb el president de la Federació Catalana de Natació, Ramon Bosch; Antoni Riera, germà d’Agustí Riera i copropietari de les revistes antigues cedides; Antoni Folquer ciclista veterà; l’esportista Jaume Rovira, i Montserrat Salinas , pionera de la natació femenina de Martorell. Les intervencions han estat moderades per Jesus Zarco , membre del Club Natació Martorell.

La donació consta d’11 exemplars de revistes antigues dedicades a l’esport, que s’engloben sota quatre títols de publicacions editades entre els anys 1945 i 1986: Martorell Deportivo , El Club Natación Martorell , El H2O Polo i la Enciclopedia General de los Deportes . Tal com ha explicat Agustí Riera, en total va tenir a les seves mans més de 400 quilos d’informació esportiva, que cedeix a l’Ajuntament de Martorell perquè els pugui conservar.

“He classificat aquesta documentació en dues parts, la primera es va materialitzar amb el llibre Una Historia de Éxito , publicat l’any 2019 per Sant Jordi, i que parla del campionat d’Espanya que es va celebrar a Martorell l’any 1950. L’altra part que estic preparant, la presentaré l’any que ve, fent-la coincidir amb els 50 anys d’història del Club Natació Martorell, i està feta a base de tots els retalls de premsa, cartells de festivals de l’època, etc. Amb tot, aquest cop s’han donat 11 volums a la Biblioteca i quan tingui la resta de documentació ben classificada parlaré amb l’arxiu municipal de Martorell.”

Agustí Riera, nedador veterà

A la taula redona, els esportistes, que van viure de prop l’època de la qual parlen les publicacions (1945-1986), han explicat la seva experiència destacant-hi la rellevància que tenia Martorell, quant a infraestructures i clubs esportius.

Així, Riera ha matisat la importància d’algunes de les publicacions, quant a informar sobre els èxits esportius martorellencs: “El Martorell deportivo  es crea després de la postguerra de la mà d’un grup d’emprenedors interessats pel periodisme. Es tracta d’un setmanari on es publiquen totes les notícies d’esports de Martorell. Quan decau aquest setmanari, l’any 1945, el doctor Massana, president i fundador del Club Natació Martorell, pren la iniciativa de posar en marxa el Boletín del Club Natación de Martorell . Els primers números comencen informant de tots els esports del municipi, però la tendència va evolucionar a ser un noticiari només de natació”.

Agustí Riera, nedador veterà

L’acte, que ha comptat amb l’assistència de l’alcalde Xavier Fonollosa, i el regidor d’Esports, Gerard Mimó, s’ha centrat a posar en comú experiències i valorar la donació de la família Riera, que ajudarà a conservar el patrimoni informatiu dels esports del municipi.

Font: Agustí Riera dóna a la Biblioteca exemplars de revistes esportives històriques de Martorell