Augmenta un 10 per cent l’interès pel centre de naixements de Sant Joan de Déu durant l’estat d’alarma

Categories General

El centre de naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha despertat un major interès entre les gestants durant l’estat d’alarma. Les consultes per parir al centre de naixements han augmentat un 10% respecte el mateix període de l’any passat (dels mesos de març a maig).

L’espai, creat per facilitar el part natural, ha donat la sensació de més seguretat a les futures mares durant la pandèmia de la Covid-19. La llevadora referent de la FHSJDM, Roser Palau, explica que “en un moment de màxima protecció i seguretat per evitar contagis, moltes gestants han volgut allunyar-se de l’hospital com a tal, i han buscat alternatives i s’han adreçat el centre de naixements”. I afegeix: “Ara bé, no totes les dones compleixen els criteris establerts per entrar o acaben donant a llum al centre de naixements”.

Roser Palau, llevadora referent de la FHSJDM

A diferència d’una sala de part natural, el centre de naixements de Martorell s’ubica fora del bloc obstètric de l´Hospital. Les mares, acompanyades en tot moment per una llevadora, es troben en una habitació, que podria ser la d’una casa, amb diferents espais per treballar el procés del part: una banyera, un llit, unes lianes, una cadira de parts, un matalàs o llums regulables (en intensitat i color).

Així mateix, arran de la Covid-19, la FHSJDM ha ofert atenció telefònica les 24 hores per a aclarir dubtes a les futures mares i les parteres han fet més feina de preparació i dilatació a casa per evitar haver de fer aquest treball al centre hospitalari. Palau ha destacat: “L’equip de llevadores ha realitzat una sèrie de vídeos per ajudar a les mares en la preparació pel part que es troben disponibles a la web de l’Hospital ”.

Roser Palau, llevadora referent de la FHSJDM

Des de la seva obertura el novembre del 2017, 151 dones han donat a llum al centre de naixements. D’aquestes, el 60% esperaven el seu primer nadó. La més jove tenia 24 anys i la més gran, 42. Cada cop, hi ha més famílies que opten per aquesta opció.

El centre de naixements de la FHSJDM és un espai pioner i únic en el sistema sanitari públic de Catalunya. L’objectiu és atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família, però sempre amb totes les necessitats assistencials garantides. Ho explica la Roser Palau.

Roser Palau, llevadora referent de la FHSJDM

La FHSJDM ha desenvolupat el projecte del centre de naixements de la mà del Departament de Salut, des d’on es pretén actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el seu part i poder tenir diferents opcions, com l’atenció en un centre de naixements. El model, que inclou centres de naixements gestionats per llevadores, ha mostrat ser una opció segura i de qualitat als sistemes de salut on s’han implantat. En aquest sentit està previst estendre unitats com el centre de naixements de Martorell a altres hospitals públics de Catalunya com l’Hospital Germans Tries i Pujol, Sant Pau o el Parc Taulí.

Font: Augmenta un 10 per cent l’interès pel centre de naixements de Sant Joan de Déu durant l’estat d’alarma