Caio Ferraz: “Serà un Piromusical inèdit entre el meu violí, la música de DJ i els focs”

Categories General

La Fira de Primavera tindrà un colofó visual i sonor. La part d’imatge serà un castell de focs, mentre que la part musical anirà a càrrec del violinista electrònic i compositor Caio Ferraz, acompanyat de DJ Guix. Serà a la plaça de les Cultures aquest diumenge, 1 de maig, a partir de les 21.30h, en el darrer acte festiu que s’ha programat.

El Piromusical serà un maridatge entre l’espectacularitat i color de la pirotècnia i els ritmes moderns que proposarà l’artista brasiler amb el seu violí, que aportarà el toc de música en directe perfectament acompassada amb la música enllaunada, explica Caio Ferraz, brasiler afincat els darrers temps a casa nostra.

Què ens has preparat per a aquest diumenge?

Hem preparat, junt amb el meu amic DJ Guix, una actuació que serà exclusiva i inèdita fins ara. Serà una actuació basada en temes molt populars i coneguts que faran ballar a la gent, i que estaran sincronitzats amb els focs artificials i les llums. A més, el meu violí també estarà il·luminat. En tinc moltes ganes, i crec que serà una actuació amb molta energia, que farà ballar la gent per tancar la nit amb molta energia i bona vida.

Havies participat en algun muntatge similar a aquest, anteriorment?

Jo abans havia tocat en alguns festivals arreu del món amb l’acompanyament d’efectes especials, especialment a Austràlia, al Brasil i a Europa, però amb focs artificials és el primer cop, així que en tinc moltes ganes.

Parla’ns de la teva trajectòria

Jo sóc brasiler i vaig començar a tocar el violí allà quan tenia 11 anys. Sempre m’ha encantat, però al Brasil aquest no és un instrument tan popular com aquí, així que va ser una mica difícil començar de veritat. Tot i així, vaig trobar un professor de violí i vaig començar amb les classes. Vaig estudiar uns 3 anys, però després les classes ja resultaven molt cares i ni la meva família ni jo podíem pagar-les.

Però no vas acabar aquí la teva trajectòria?

Hauria d’haver parat amb el violí, però m’agradava moltíssim i vaig començar a practicar-lo per compte propi, perquè no tenia ganes de deixar-ho. Per tant, tinc una base feta amb un professor però la resta de la meva carrera ha estat autodidacta.

I com és possible avançar sent autodidacta?

En tenia tantes ganes i passió que vaig desenvolupar l’habilitat de tocar d’oïda, perquè quan escolto un tema puc identificar-ne les notes i això em dona molta llibertat de crear el meu propi llenguatge amb l’instrument. Fruit d’aquesta dedicació, vaig crear un canal de Youtube i algun vídeo meu ja té 2 milions de reproduccions. I en general, a les xarxes socials tinc més de 50.000 seguidors.

Has viscut també en d’altres països, oi?

Vaig tenir l’oportunitat de fer jazz i música moderna a Austràlia, on vaig viure 3 anys treballant amb el govern del país i tocant en festivals grans i amb músics de nivell. Però va arribar la pandèmia i les coses es van posar una mica complicades.

I què vas fer?

Em vaig prendre un temps per pensar què faria amb la meva carrera, perquè no hi havia esdeveniments, i com que tenia família vivint a Barcelona, vaig venir aquí per estar un temps amb la família. A més, Europa és el centre de tot: respira música, cultura i història, i això m’encanta. No hi ha un lloc millor per a fer un reinici que no sigui Europa.

En quins projectes estàs treballant, a Barcelona?

Treballo amb fotògrafs professionals per millorar qualitat d’imatge i de so per continuar invertint en el meu canal de Youtube i faig actuacions a Barcelona, a Andorra i a d’altres llocs, per connectar amb la gent a través de la meva música i el meu art, que és el que més m’importa, i tenir l’oportunitat d’actuar en un festival com aquest és un plaer i un honor molt gran.

Quan vas aprendre a tocar el violí era practicant amb temes més clàssics. Quan vas introduir en el teu repertori el toc de modernitat i l’electropop ?

Amb el violí vaig començar amb la tècnica clàssica, que es fixa molt en els detalls. Crec que per a perfeccionar la teva tècnica és imprescindible començar així, i després quan ja tinguis el coneixement és quan pots ser més creatiu. En el meu cas, jo sempre vaig escoltar música de la meva mare, que quan estava embarassada de mi ja escoltava Mozart i Beethoven, i el pare era molt de música popular brasilera i pop dels EEUU.

Aquesta és una base que ajuda molt a conèixer la música, no?

Jo vaig escoltar una mica de tot, i m’encantaven tots els tipus de música. En el moment en el que ja no tenia més oportunitats de seguir amb les classes vaig pensar: “per què no intentar cantar les cançons que jo ara escolto i gaudeixo? I vaig descobrir que tenia l’habilitat d’escoltar la melodia que un cantant o músic tocava i reproduir-la al violí. Vaig començar a practicar i a crear el meu propi llenguatge, i aleshores em van venir un munt d’idees del que podria fer, i vaig començar a tocar amb el violí elèctric, que és el que tocaré a Martorell. Aleshores se’m van obrir les portes i infinites possibilitats, però va començar així, amb una voluntat de seguir tocant, però amb pocs recursos.

Quins projectes tens ara entre mans?

Ara estem treballant en algunes actuacions a Barcelona i Madrid, també faig concerts amb certa regularitat a Andorra i tinc algunes oportunitats de tocar a Alemanya i a la República Txeca. Tan de bo tot això es concreti molt aviat i vagi també amb un contracte a Andorra, però el meu projecte major ara és el canal de Youtube, que està creixent. Estic invertint molt en les xarxes socials perquè crec que són el futur. Tothom hi és i és molt important tenir-hi una projecció social i començar a fer materials propis, i trobar-me amb productors per començar a treballar en temes originals, propis. Perquè encara que m’encanta tocar versions de temes que tothom coneix i ho faig d’una manera que va amb la meva identitat, encara no és la meva música. M’agrada molt, però vull començar a tenir un missatge propi, i en això estic treballant ara mateix.

Convida’ns a veure el Piromusical de diumenge!

Doncs dir-vos que actuarem al Festival de Primavera de Martorell el meu amic DJ Guix i jo, que serà en exclusiva i inèdit i amb tots els seus temes favorits, tocats al violí amb una versió més moderna. Els dic que vinguin amb moltes ganes de ballar i molta energia. No us ho perdeu!

Font: Caio Ferraz: “Serà un Piromusical inèdit entre el meu violí, la música de DJ i els focs”