Calaf: “L’experiència del meu pare a una residència és el motor de la novel·la ‘El Balancí’”

Categories General

El martorellenc Josep Maria Calaf Ràfols ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols la seva tercera novel·la, El Balancí , que li va valer la Menció Honorífica en el 44è Premi Vila de Martorell 2019. Inspirat per una temàtica real, l’ingrés del seu pare a una residència, Calaf teixeix una ficció a través del personatge de l’Arnau Girós. Una història que parla de la gent gran, de les seves inquietuds i del seu encaix en un equipament d’aquestes característiques.

Calaf va escriure aquesta obra l’any 2019, però la irrupció de la pandèmia primer i d’altres circumstàncies posteriors han endarrerit la seva presentació en societat fins a dia d’avui. S’estructura en 24 capítols, cadascun dels quals s’especialitza en una temàtica que ateny el ritme de vida de les persones grans.

La font d’inspiració parteix “de quan el meu pare va haver d’acollir-se als serveis d’una residència. Primer no li agradava massa la que va trobar en aquell moment. Després, s’hi va adaptar i va conèixer i tenir complicitat i ajuda mútua amb altres persones que s’explicaven les seves vides, que s’ajudaven, que es coneixien de manera íntima…Una mica quan un està a les acaballes del seu temps, els secrets no tenen el pes que tenen en la vida ordinària”, descriu. Per això, “l’experiència del meu pare és el motor d’El Balancí “.

Josep Maria Calaf, autor d”El Balancí’

A partir d’aquest fet real viscut a la seva pròpia família, Calaf troba el fil argumental per a dissenyar una ficció “que està absolutament al marge de la vivència inicial”. I crea un protagonista: l’Arnau Girós, que “es troba en la necessitat de cercar una residència per allotjar-s’hi, però només durant 45 dies”.

El motiu és que el seu fill i la seva jove han de marxar a Toronto a visitar el nét, que es va casar allà sense avisar. El nostre protagonista no s’atreveix a acompanyar-los en aquest viatge, perquè pateix vertígen”. A causa d’això, decideix buscar residència. I en troba una.

Josep Maria Calaf, autor d”El Balancí’

Allà, mentre s’hi està, repassa la seva vida, records i vivències familiars, la feina, la seva dona…”. Allà primer li agafa una angoixa, no se sent còmode allà, però poc a poc, sota l’ombra d’una buganvíl·lea, comença a fer amistats i a descobrir personatges molt diferents, cadascú amb la seva personalitat i la seva motxilla”.

Josep Maria Calaf, autor d”El Balancí’

La història s’estructura en 24 capítols, cadascun dels quals tracta un tema diferent a la novel·la. Calaf l’ha feta llegir a familiars i amics, i els comentaris que ha rebut són “que és de molt fàcil lectura. És molt gradual i no fa massa giragonses al passat. El protagonista s’atura en un replà de la vida i mira tant el que li ve com el que té enrere i fa balanç”.

Josep Maria Calaf, autor d”El Balancí’

La sala polivalent de la Biblioteca s’ha omplert de gom a gom per conèixer els detalls de la novel·la, amb un centenar de persones. A l’estrada, han acompanyat l’autor l’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura Sergi Corral i l’anterior alcalde de Martorell, Salvador Esteve, qui ha fet la presentació d’autor i obra.

 

The post Calaf: “L’experiència del meu pare a una residència és el motor de la novel·la ‘El Balancí’” appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: Calaf: “L’experiència del meu pare a una residència és el motor de la novel·la ‘El Balancí’”