Celeste Alías homenatja Chavela Vargas dissabte a Ca n’Oliveres

Categories General

Aquest 2022 se celebra el 10è aniversari de la mort de Chavela Vargas, cantant mexicana d’origen costa-riqueny. Dissabte, 5 de març, a les 22.00h, la Nau 2 de Ca n’Oliveres acollirà el concert Traquila. Celeste canta Chavela . Un cant a la llibertat, d’amor i de vida on la vocalista Celeste Alías comparteix escenari amb Santi Careta, a la guitarra i Oriol Roca, a la bateria.

Són 75 minuts de neo-ranxeras galàctiques per redescobrir clàssics com Macorina, Juan Charrasqueado, Paloma Negra, entre d’altres tot portant-los al seu peculiar univers sonor. En aquesta ocasió Celeste afegeix teatralitat a la proposta i convida Martí Torras Mayneris a la direcció i la dramatúrgia.

Chavela va ser un gran personatge, autèntica pionera de l’univers LGBTQI+, i l’espectacle és un viatge emocional que ens fa viatjar per la seva vida a través d’alguns passatges biogràfics, reflexions i confessions tot desvetllant el significat d’algunes de les seves cançons. ‘Tranquila’ és una festa pels difunts, una celebració de la vida i de la mort, d’una figura cabdal dins del món de la música popular, la cèlebre cantant Chavela Vargas.

Celeste, com és l’espectacle que heu preparat?

És un concert espectacle que parla de la figura de Chavela Vargas. He recollit temes i cançons d’ella, que m’agraden molt i porto sentint tota la vida, i les he passat per la meva manera de fer música. A l’escenari estic amb en Santi Careta, qui toca la guitarra, i l’Oriol Roca, a la bateria. També hi ha un director al darrere, en Martí Torres, qui ha fet una dramatúrgia basant-se en la vida i els pensaments de la Chavela.

Interpretes d’alguna manera la figura de Chavela?

Jo no vull ser ella ni molt menys, m’ha costat molt poder llençar-me a fer això i per mi la Chavela són paraules majors. És una persona que m’ha marcat molt i vull que la seva música i la seva manera d’entregar-se a les cançons i a la vida puguin ser un pont perquè la gent, i especialment les noves generacions, la coneguin més i els arribi tot el seu amor.

Com t’has preparat l’espectacle?

El projecte va sortir d’un homenatge anterior que li vaig fer a Antonio Machín, qui també sonava molt a casa meva quan jo era petita. Sóc cantant de jazz i m’agrada la música experimental, però no per això no hi ha cançons i estils amb els quals em sento identificada. Aquest homenatge va funcionar molt bé, vam arribar a fer un disc i ens vam quedar amb ganes de tornar a fer un Celeste canta . Vaig pensar que a mi m’encantaria poder fer ranxeres i posar-li un nou segell i va ser aleshores quan, parlant amb en Martí, vam fer aquesta història on també hi ha vídeos i imatges. Estic molt contenta que per fi vegi la llum, ja que va néixer abans de la pandèmia però el vam haver d’aturar per les circumstàncies, fins que la Fira Mediterrània Manresana va oferir-se a acollir l’estrena.

Que heu tingut en compte a l’hora de triar el repertori?

Començo amb el tema Volver que és una manera de tornar també als escenaris i de cantar després d’aquesta incertesa que hem sentit els artistes aquests mesos. També podreu sentir Macorina , que la Chavela interpretava tan bé, i ranxeres tant mítiques com La Llorona o Tómate esta botella conmigo , o algunes de més íntimes on l’Oriol i el Santi s’apropen al davant de l’escenari, com Un mundo raro . Passem per totes les facetes de la Chavela i parlem molt de què vol dir estimar, sentir amor i entrega cap als altres.

T’has acabat enamorant del personatge de la Chavela?

Totalment, però també et dic que és molt fàcil enamorar-se d’ella. Al principi pensava que per poder fer aquest concert era com si li hagués de demanar permís, per cantar les seves cançons. Crec també que és un bon moment per fer-ho, ja que el 5 d’agost farà 10 anys que la Chavela va morir i és una manera de fer-li un homenatge.

Com està funcionant fins ara la gira?

Mai he estat una cantant de teatres grans, sinó que sempre he fet concerts més íntims i propers, però aquesta vegada volia apostar per fer tot el contrari. De moment, hem tingut molt bona acollida. L’espectacle que portem a Martorell és el tercer que fem desprès d’haver estat a Sallent i Artés, a més de la Fira Mediterrània i la preestrena a Cabrianes. Convido tothom a que vingui, siguin de l’edat que siguin, ja que és un concert amb una sonoritat bastant moderna i oberta, que pot agradar tant als més joves com als més grans que ja coneixen les cançons.

Font: Celeste Alías homenatja Chavela Vargas dissabte a Ca n’Oliveres