Cinc dones fan art del seus sentiments a l’Espai Muxart

Categories General

Les parets del Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis acullen Paraula de Dona , una exposició multidisciplinar per reflexionar al voltant dels pensaments i sentiments de cinc dones. Moli Molina, Jun Hi, Eva Fernández, Mary Gumà i la martorellenca Laia Sisteró, són les creadores de la mostra, que es va inaugurar el 18 de gener i es podrà visitar fins el 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona.

Pintura, escultura, ceràmica, instal·lacions i literatura són els mitjans per transmetre sentiments i inquietuds, i per fer reflexionar l’espectador sobre la dona d’avui en el món de les arts. Molina, Sisteró, Hi, Fernández i Gumà s’han agrupat en aquesta exposició produïda per Olesa Ateneu, ara fa un any, i que ara es pot visitar a casa nostra.

“No tot l’art ha de ser maco. No és per posar-lo al mig d’un menjador, sinó que és expressió, és treure de dins tot el que portes, el que penses i saber-ho expressar”, diu l’amfitriona Laia Sisteró, artista per vocació “des de ben petita, quan el meu avi em va regalar un cavallet amb sis anys. Després va venir el Batxillerat Artístic i els estudis de Belles Arts”, explica.

Laia Sisteró, artista

L’aportació de la martorellenca és una instal·lació que plasma tres fases d’evolució d’una dona que pateix opressió i s’acaba alliberant. Apel·la a treure la creativitat que es porta de dins a través de la frase: “Dorm, dona, dorm. Tot és possible encara. Tens força per crear allò que imagines. tens força i la utilitzes bé. Si ho saps, per què no ho fas?”.

Laia Sisteró, artista

També la instal·lació -junt amb la pintura en relleu- és la modalitat artística emprada per Moli Molina. Reconeix que “el que expresso és un sentiment bastant negatiu, que crec que és bo que s’hagi sentit”, i té la intenció de “fer una reflexió o pensament amb aquelles dones que pateixen i que han patit i que queden per patir, com a xacra”.

Moli Molina, artista

El terreny de la pintura és cosa de la Jun Hi i de l’Eva Fernández. La primera, per exhibir rostres femenins d’arreu del món. Per ella, “la vida s’assembla a un gran arc de Sant Martí, de bells colors i certs records. Amb la seva mirada, una dona transforma aquests colors expressant diferents sentiments inherents”.

Fernández, de la seva banda, referma la idea de l’exposició de no prioritzar l’estètica, sinó el fons a través de la pintura i de tècniques com ara l’acrílic o el textil: “no pretenc tant que em diguin que els quadres són macos. He volgut mostrar sentiments, expressions i vivències sobre la dona”. Una manera de “fer un homenatge a totes les dones que lluiten i han lluitat en silenci i constància, i a les que segueixen en peu de guerra”.

Eva Fernández, artista

Mary Gumà fa a Paraula de dona l’aportació escultòrica i de l’ús del relleu. Les seves creacions reflexionen al voltant del fet que “tantes vegades les dones no n’han tingut, de paraula, o si en tenien, no la podien fer servir. Ja és hora que la dona es posi al seu lloc, que la seva veu, la seva feina, la seva família, no sigui una cosa menor, sinó vital per al futur de l’espècie humana”.

Paraula de dona  romandrà al Muxart Espai d’Art fins el 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i “en una data important pel museu, perquè serà el primer aniversari de la mort de Jaume Muxart”, apunta la coordinadora de la Regidoria de Cultura, Museus i Patrimoni, Mar Camacho.

Mar Camacho, coordinadora Regidoria de Cultura, Museus i Patrimoni

L’exposició ha estat produïda per Olesa Ateneu. El president d’aquesta entitat, Albert Amat, afirma que “ens agrada poder exportar a altres llocs una exposició que havíem pensat a Olesa i per a Olesa. Som dues viles molt pròximes, però de vegades tenim una certa endogàmia que ens porta a no conèixer equipaments com aquest que teniu a Martorell”.

Albert Amat, president Olesa Ateneu

Paraula de dona  es pot visitar els dijous i divendres, de 17.00 a 20.00h, i els dissabtes, diumenges i festius, de 10.30 a 14.00h.

Font: Cinc dones fan art del seus sentiments a l’Espai Muxart