Comanegra fitxa Oriol Malet com a director de la nova col·lecció de còmics en català

Categories General

L’il·lustrador martorellenc Oriol Malet ha estat nomenat director de la nova col·lecció de còmics en català de Comanegra . Amb aquesta nova secció, l’editorial barcelonina fa una ferma i prometedora aposta pel gènere i es compromet a editar-ne mitja dotzena anual.

Comanegra només havia publicat, fins ara, un parell de còmics, precisament de l’autor martorellenc. Es traca de Mandela i el general (2019), que Oriol Malet va fer conjuntament amb el periodista britànic John Carlin, i Un món d’art brut , que fa crear amb la complicitat del galerista Christian Berst (2020).

Per aquest motiu, “van creure que el més lògic era demanar-me a mi dirigir la nova col·lecció de còmics”, comenta Malet. “És una editorial molt conseqüent amb l’estat de la realitat editorial de Catalunya i estan molt atents al que està passant, a tot aquest despertar del còmic en català que s’està manifestant”.

Oriol Malet, director Comanegra Còmics

La funció de Malet com a director de Comanegra Còmics, nom que rebrà la col·lecció, serà “decidir quins títols es publiquen, amb quina periodicitat, i buscar els autors o còmics, tant clàssics com actuals, que siguin interessants de traduir al català. Una altra via d’acció serà funcionar com a recipient de propostes que autors o autores ens puguin fer”.

Oriol Malet, director Comanegra Còmics

L’objectiu de l’editorial és publicar sis còmics en català a l’any. “Penseu que és una editorial petita i aquesta és la fita que ens hem marcat de cara a l’any vinent, amb cert ventall d’estils, temes i propostes. Volem contribuir a aquest despertar del còmic en el mercat editorial català. Aquest any, però, ens quedarem amb només dues publicacions”.

Oriol Malet, director Comanegra Còmics

L’editorial Comanegra “ha estat una editorial que m’ha fidelitzat molt, des que vam començar a col·laborar plegats. Publica la majoria de propostes que faig perquè em consideren un autor interessant i s’arrisquen. A banda, em fan propostes com la de passar d’il·lustrador a director de la seva col·lecció de còmics. N’estic molt agraït”.

Oriol Malet, director Comanegra Còmics

Fins fa un parell d’anys, assegura Malet, “l’estat de salut del còmic en català era nul. Ara vivim un principi iniciàtic de fer les coses de forma correcta. Tothom hi posa el seu granet de sorra, editorials que no publicaven còmics n’estan publicant, es creen premis ben remunerats com el del diari Ara o el de l’editorial Finestres, i la Generalitat atorga ajuts públics per a les editorials que vulguin fer còmics”.

El còmic “és un producte molt costós de fer i aquí era gairebé impossible guanyar-se la vida fent-lo. És una pena perquè aquí hi ha una cantera excel·lentíssima d’autors i autores que, fins i tot, venen a buscar de fora per publicar-los a d’altres països. Ara es vol canviar aquesta dicotomia. No haver d’anar fora a comprar els drets d’autors catalans, sinó generar-los aquí”.

Font: Comanegra fitxa Oriol Malet com a director de la nova col·lecció de còmics en català