Comencen els tractaments preventius contra l’arribada del mosquit tigre

Categories General

El Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat , amb el qual l’Ajuntament de Martorell té conveni, començarà aquesta setmana els tractaments preventius contra el mosquit tigre. S’intensificaran les actuacions de fumigació per combatre l’aparició de l’insecte que augmenta, principalment, en el període estival.

Tot i la situació actual en què ens trobem a causa del coronavirus, i malgrat haver disminuït considerablement els desplaçaments de persones i mercaderies, “hem tingut una primavera molt plujosa i càlida, i això vol dir que ja s’han format basses a molts llocs, punts de cria del mosquit tigre”, explica el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament, Josep Martínez. Per aquest motiu, aquesta setmana “s’iniciaran els tractaments a embornals, rieres i punts d’acumulació que ja tenim controlats”.

Josep Martínez, tècnic de Medi Ambient

El mosquit tigre pon ous a qualsevol lloc de petites dimensions susceptible de quedar inundat i que contingui aigua durant uns quants dies. En conseqüència, el control preventiu pot aconseguir-se eliminant els llocs d’aigua on creixen. I, aquí, és molt important comptar amb la col·laboració ciutadana.

A les persones que tinguin jardins, Martínez recomana “que vigilin els punts on es pot acumular de forma permanent l’aigua de pluja o de rec, com ara torretes, plats o joguines de nens. Si no és possible, mirar de canviar-la com a molt cada dos dies, de manera que les larves no hi puguin criar”.

El tècnic afegeix que “si veieu que hi ha molts mosquits al voltant de casa vostra i afecta diversos veïns, aconsellem que envieu un correu a mabient@martorell.cat per buscar si hi ha algun problema amb els embornals o un punt de cria no conegut, i iniciaríem el tractament larvicida”.

Josep Martínez, tècnic de Medi Ambient

Per altra banda, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ha posat en marxa una campanya de sensibilització ciutadana per minimitzar els riscos derivats de la presència de l’insecte amb l’eslògan ‘Al mosquit tigre, ni una gota d’aigua’.

L’ens supramunicipal ha editat diversos materials divulgatius a disposició dels ajuntaments i la ciutadania. A més, ha editat el conte ‘A la caça del mosquit ratllat’ amb l’objectiu de donar a conèixer el mosquit tigre i fomentar el civisme, i un canvi de comportament dels infants i les seves famílies respecte a la lluita contra el mateix. Aquest conte només està disponible en format pdf i es pot descarregar a l’adreça en aquest enllaç .

El mosquit tigre

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004. Se’l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d’aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

Font: Comencen els tractaments preventius contra l’arribada del mosquit tigre