Concentració de rebuig pel presumpte feminicidi d’una veïna de Martorell

Categories General

L’Ajuntament de Martorell i el Col·lectiu Feminista de Martorell han convocat aquest vespre una concentració i un minut de silenci a la plaça de la Vila per condemnar el presumpte feminicidi d’una veïna del poble. El consistori ha decretat tres dies de dol.

A la concentració ha assistit un centenar de persones, entre elles la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre; l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa Comas; la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo; la directora general per a l’Erradicació de la Violència Masclista, Laia Rosich Solé, i Victòria Castellanos, consellera de l’Àrea de Dones del Baix Llobregat.

“Tornem a trobar-nos davant un cas dramàtic: els assassinats de dones només pel fet de ser dones. Tenim tota la voluntat política de fer de la lluita contra la violència masclista una qüestió de país, de primer ordre. Hi estem invertint més recursos que mai, treballant per enfortir la xarxa i fent programes de prevenció. Però necessitem també tota la implicació social perquè les dones sàpiguen que no estan soles en qualsevol àmbit”, ha dit la consellera Tània Verge.

Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes

“Ens hem llevat amb una notícia fatídica a Martorell, un presumpte feminididi, l’expressió més extrema de la violència masclista que seguim patint en aquest país, després de molts intents de les institucions per acabar amb aquest xacra social. Hem de fer tot allò que estigui a les nostres mans per erradicar les violències masclistes”, ha expressat Fonollosa.

L’alcalde ha afegit que el cas “s’està investigant i sota secret de sumari, tot i que les evidències són clares”. “Hem d’erradicar la violència masclista en les seves manifestacions més tènues, perquè normalment tendeixen a créixer i acabar en episodis com el que malauradament hem tingut avui a Martorell”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Membres del Col·lectiu Feminista han llegit un breu manifest per “reclamar a les institucions solucions reals per combatre el masclisme i que cap dona se senti amenaçada ni a casa, ni al carrer, ni enlloc”. “Cal assenyalar als agressor per poder viure lliures de violències masclistes”.

Col·lectiu Feminista de Martorell

Cap a les 11.00h d’aquest matí, la Policia Local ha detectat un home, veí de Martorell, amb un comportament sospitós, ferides i taques que semblaven sang. Els agents l’han traslladat a Urgències de l’Hospital de Martorell i s’han desplaçat al domicili familiar on hi havia el cos de la dona sense vida. Policia Local i Mossos d’Esquadra han procedit a la detenció del presumpte homicida, que ha passat a disposició judicial.

Recursos davant la violència masclista

La Conselleria d’Igualtat i Feminismes ha activat el protocol d’actuació davant dels feminicidis i ha posat a disposició de l’Ajuntament, la família i l’entorn tots els recursos i serveis que necessitin. De confirmar-se, el presumpte feminicidi seria el primer assassinat masclista del 2022 a Catalunya i 102 des de 2012.

L’Ajuntament recorda que totes les dones que es troben en situació de violència masclista tenen al seu abast un seguit de recursos específics d’atenció i assessorament a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Martorell 937 755 193 i Serveis Socials serveissocials@martorell.cat.

A més, disposen del telèfon gratuït de la Generalitat 900 900 120, disponible les 24 hores del dia, o els serveis de la xarxa especialitzada com els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) i l’ICDObert de l’Institut Català de les Dones. Davant d’una situació d’emergència també es pot trucar al 112, un telèfon gratuït i que no deixa rastre.

Font: Concentració de rebuig pel presumpte feminicidi d’una veïna de Martorell