Continuen les obres de L’Espai de la via mètrica, el museu històric del ferrocarril

Categories General

Continuen a bon ritme les obres de L’Espai de la via mètrica, el museu dedicat a la història de la xarxa ferroviària coneguda avui com a Línia Llobregat-Anoia. Se situarà al costat de les estacions Martorell-Central de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i RENFE, on antigament hi havia els tallers de locomotores. S’hi exposaran la major part de vehicles històrics preservats, que ara es troben emmagatzemats a diversos indrets, així com altres petits objectes.

Amb una superfície de 2.200 metres quadrats, la nau tindrà 106 metres de llargada, 21 metres d’ample i 8,65 metres d’alçada, i tindrà capacitat per albergar, en el seu interior, tres vies de 105 m de longitud. Sobre aquestes vies se situaran les més de 20 peces i vehicles ferroviaris catalogats com a patrimoni històric, com locomotores, cotxes i vagons.

Les tres vies es perllongaran cap a l’exterior de l’edifici per la façana oest, per poder realitzar en aquesta zona la descàrrega del material ferroviari a exposar. Aquesta façana disposarà de tres portes de grans dimensions per l’accés dels vehicles ferroviaris.

L’edifici disposarà d’instal·lacions complementàries com consergeria, vestuaris, lavabos, cambra de neteja, magatzem i una sala polivalent per visites. És previst construir posteriorment un altell interior. La façana nord, on hi haurà l’accés al públic, disposarà d’una gran superfície de vidre, mentre que la façana sud, pel costat de les estacions, tindrà unes petites finestres.

El nostre municipi continua sent un dels eixos principals en la xarxa de transport ferroviari de la zona. Tres estacions de FGC, una de RENFE i el servei de transport de mercaderies associats a indústries importants com SEAT o Solvay.

L’Espai de la via mètrica forma part de la nova Estratègia del Patrimoni Històric d’FGC, un full de ruta per tal de millorar la preservació del patrimoni històric, potenciar la seva divulgació i posar en valor la tradició ferroviària del país.

Font: Continuen les obres de L’Espai de la via mètrica, el museu històric del ferrocarril