Demà s’inicia el repartiment de les mascaretes gratuïtes a les farmàcies

Categories General

A partir de demà, dilluns 20 d’abril, es podran recollir les mascaretes que la Generalitat de Catalunya ha fet arribar a les farmàcies. La idea és poder donar una primera mascareta gratuïta per cada Targeta Sanitària Individual, és a dir, per persona. En aquesta primera entrega, però, es prioritzaran a aquelles persones que estan en actiu, és a dir, que treballen, així com la població vulnerable.

Pilar de Dios, coordinadora de farmàcies de l’ABS Martorell i l’ABS Martorell Rural, explica que: “en un principi ens han arribat el 10% de les mascaretes que s’acabaran repartint a tota la població, però aniran arribant”. De fet, calculen que a final de mes s’hauran pogut repartir una primera tongada de mascaretes per tots els ciutadans.

Pilar de Dios, coordinadora de farmàcies de l’ABS Martorell i l’ABS Martorell Rural

Per adquirir la mascareta caldrà presentar la Targeta Sanitària Individual i s’obtindrà com si fos d’una recepta amb cost zero. En el cas d’aquelles persones que no són usuàries de la seguretat social, com pot ser el cas de les mútues de funcionaris, podran demanar-la amb el seu número de DNI. La població podrà portar les targetes sanitàries de diverses persones, cosa que es recomana per evitar cua a les farmàcies, no tenir problemes d’accés i prevenir contagis.

Aquestes mascaretes són de paper, quirúrgiques i de tipus 2. Tenen tres capes de paper i tot i no ser reutilitzables es pot allargar el seu ús. Per ampliar la seva utilitat, Pilar de Dios recomana posar-les “en calor seca durant 30 minuts. Això seria al forn a uns 60° o 70°, que així quedarien desinfectades per tornar-les a reutilitzar”. A més, afegeix: “es desaconsella intentar esterilitzar-les de forma líquida. Ni amb alcohol ni amb vapor d’aigua, perquè precisament això trencaria les fibres de la mascareta. Amb lo qual deixaria de tenir la utilitat que ha de tenir”.

Pilar de Dios, coordinadora de farmàcies de l’ABS Martorell i l’ABS Martorell Rural

Amb tot, com les mascaretes arribaran de forma continuada es recomana que aquelles persones que no necessitin sortir de casa i que, per tant, no és urgent que les tinguin, vinguin a buscar-les més endavant. De Dios recalca que “Ara mateix és molt més important quedar-se a casa i mantenir el confinament per evitar els contagis, que no pas sortir a la farmàcia a buscar una mascareta”.

Font: Demà s’inicia el repartiment de les mascaretes gratuïtes a les farmàcies