Diumenge de Festa del Tíscar al barri del Pont del Diable

Categories General

L’associació de veïns del Pont del Diable organitza aquest diumenge, 14 de novembre, la Festa del Tíscar. Constarà d’una missa solemne i del repartiment de la coca de codony entre els assistents, a continuació. L’ofici religiós començarà a les 12.15h a la Capella de Sant Joan.

Com és habitual a principis de novembre, el barri del Pont del Diable commemora la Festa del Tíscar, coincidint amb l’onomàstica de Sant Martí de Porres. L’ofici religiós anirà a càrrec de mossèn Francesc Tirado. Per aquest motiu, l’habitual ofici religiós dominical a la parròquia de Santa Maria se substituirà en aquesta ocasió per la de la capella de Sant Joan.

Després de l’ofici, l’organització repartirà entre els assistents coca del Tíscar, tal i com detalla el secretari de l’associació de veïns, Isidre Ricart.

Isidre Ricart, secretari de l’AV Pont del Diable

La coca del Tíscar és un dolç fet amb codony que té els seus orígens en una recepta del segle XVIII, recuperada dels arxius municipals per l’historiador Ferran Balanza i recreada actualment pel pastisser Ramon Artigues.

La festa venera la imatge de la Mare de Déu del Tíscar, que és patrona del poble de Quesada, a Jaén, i que llueix a la històrica capella de Sant Joan del carrer de Pere Puig, únic testimoni que resta dempeus del que havia estat l’antic Hospital. D’aquest espai precisament s’estableix el lligam històric entre Martorell i Quesada: l’any 1751, un soldat de Quesada que participava a la Guerra del Francès es va curar de les seves ferides a l’Hospital de Martorell, i va complir la promesa de donar una imatge de la Mare de Déu del seu poble.

La imatge es va destruir durant la Guerra Civil i la festa va deixar de celebrar-se, fins que l’any 1993 l’associació veïnal la va recuperar. Dos anys més tard, una expedició de veïns del barri es van desplaçar a Quesada per protagonitzar un intercanvi cultural i religiós al voltant de la figura de la Mare de Déu. L’esdeveniment va ser correspost per una representació andalusa, que va venir a Martorell i que va fer donació d’una nova talla.

Font: Diumenge de Festa del Tíscar al barri del Pont del Diable