El Centre d’Estudis Martorellencs comença les excavacions a Santa Margarida sense universitaris

Categories General

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha iniciat avui la campanya d’excavacions al jaciment de Santa Margarida, que es perllongarà fins al 31 de juliol. Enguany sense la participació d’estudiants universitaris per qüestions de seguretat. En el cas de Sant Genís de Rocafort, les excavacions s’han reprogramat per al setembre.

Per prudència i garantia de complir amb totes les normatives i prevencions, el CEM treballarà de manera diferents durant tota la campanya. L’equip estarà format per un màxim de 10 persones, que seguirà un protocol de seguretat limitant l’aforament dels espais de treball i imposant la distància perceptiva també durant les hores d’excavació.

Les diferents campanyes que el CEM ha dut a terme al sector oest del jaciment, just davant de la façana romànica, ha permès trobar elements per retrocedir en el temps fins a situar-se al segle XX. La campanya d’aquest any preveu duu a terme l’estudi d’un seguit d’estructures que podrien relacionar-se amb l’església paleocristiana del segle VI.

Esther Travé, professora de la Universitat de Barcelona i codirectora de l’excavació a Santa Margarida, explica que, a diferència d’altres anys, “no destaparem tot el jaciment, sinó que concentrarem els esforços en dues zones puntuals. En una d’elles, vam començar a intuir a finals de la campanya passada algunes estructures que apunten cap al període paleocristià. En l’altre sector, sembla que hi ha una estructura de contenció o dipòsit”.

Esther Travé, codirectora excavacions Santa Margarida

“Els objectius de la campanya d’enguany són més limitats i s’adeqüen a l’equip reduït. Tot i així, estem contents perquè tenim la sort de fer una nova campanya”, afirma Travé. Els experts identificaran la disposició i funcionalitat de les estructures i perfilaran els objectius de les campanyes futures, especialment a partir de 2022, quan finalitzarà el Pla de Recerca 2018-2021 .

El CEM oferirà, progressivament, informació de com es desenvolupa la campanya i els resultats que van obtenint a través del seu web . Aquest any, no és previst duu a terme la jornada de portes obertes un cop acabi la campanya. En el seu lloc, es promourà un format virtual, una jornada o acte en línia. Pel que fa la campanya a Sant Genís de Rocafort, se celebrarà al setembre.

 

Font: El Centre d’Estudis Martorellencs comença les excavacions a Santa Margarida sense universitaris