Des que va començar la quarantena, el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) s’està esforçant per amenitzar uns dies que semblen cada cop més llargs. Després de la proposta dels retallables , l’entitat ha fet un pas més per continuar promovent la cultura i el patrimoni durant el confinament, tot oferint dues visites virtuals. Així, sense sortir de casa, el CEM permet endinsar-se en dos espais que ja ni tan sols existeixen: l’antiga església parroquial de Santa Maria i l’església romànica del monestir de Sant Genís de Rocafort.
L’edifici de l’antiga església, que datava del segle XVI, “va ser totalment destruït el 1936” i ara només se’n conserven fotografies, tal com ha explicat el vicepresident del CEM, Alfred Mauri. Però la digitalització i els estudis que ha dut a terme l’entitat local han permès crear un vídeo que ofereix una reconstrucció tant de l’exterior com de l’interior de l’espai.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
La segona proposta és fruit dels treballs arqueològics que es fan a l’estiu a Sant Genís de Rocafort, gràcies als quals s’ha pogut recrear l’església romànica d’aquest monestir. Sobre aquesta visita, Mauri ha detallat que es tracta d’un vídeo en què es pot veure “una reconstrucció de l’església” mentre “un narrador va explicant els trets principals de la història i les transformacions de l’edifici”. A mesura que el narrador esmenta els diferents elements, aquests van apareixent en pantalla.
Segons ha dit Mauri, aquest vídeo té una particularitat: “no és fix, sinó que ens podem moure virtualment per l’interior de l’església”. Així, desplaçant el ratolí o el telèfon mòbil, l’espectador podrà veure diferents parts de l’espai, sense deixar de sentir l’explicació del narrador. A més, també es pot visualitzar amb ulleres de realitat virtual.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
El CEM està impulsant aquestes iniciatives perquè els martorellencs i martorellenques treguin alguna cosa positiva d’aquestes setmanes de quarantena. Com que avui mateix ja s’ha anunciat que aquest període s’allargarà més del previst, l’entitat té preparades noves idees. “Començarem a presentar virtualment les exposicions que hem anat produint al llarg dels anys”, ha avançat Mauri. El vicepresident assegura que ara és un bon moment per “rellegir-les, retrobar-les i descobrir aspectes de la nostra història i del nostre entorn natural que tenim més allunyats”. D’altra banda, el CEM també intentarà “construir alguna altra experiència que ens ajudi a fer passejos virtuals encara que no ens puguem moure de casa”, segons ha dit Mauri.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Les propostes del CEM se sumen a les d’altres entitats i particulars del municipi, que s’apleguen sota el hashtag #LagentdeMartorellesquedaacasa i que promouen un confinament més amè.