El CN Martorell celebra 90 anys amb la mirada posada en el centenari

Categories General

El Club Natació Martorell compleix avui 90 anys de vida i ho fa en un 2020 on no tindrà l’opiortunitat de celebrar l’aniversari com desitjaria. La pandèmia provocada pel coronavirus ha fet que l’entitat presidida per Eva Rodríguez hagi posposat el calendari previst i ho hagi reduït a activitats especials durant els entrenaments d’aquesta tarda.

90 anys després del seu naixement, el CN Martorell s’ha consolidat com una de les entitats amb més anys de vida de Martorell i mira cap enrere per recordar els èxits que va viure. La natació i el waterpolo martorellencs han evolucionat des d’aleshores però queden lluny dels campionats estatals i les qualificacions de rècord de les fornades dels primers anys. Actualment, els últims representants en un Campionat d’Espanya van ser Manel Monsech, Martí Ezcurra, Sergi Cots i Aldier Berdayes, que l’estiu de 2019 van ser a l’estatal que va tenir lloc a Barcelona.

Amb l’aniversari d’avui, la presidenta Eva Rodríguez explica que la idea amb què va néixer el club el 1930 segueix vigent: ensenyar els infants a nedar i fer-ho prop de casa. “Volem que els nens gaudeixin de la natació i el waterpolo, i seguirem complint anys”, apunta.

Eva Rodríguez, presidenta CN Martorell

Un club nascut d’una col·laboració

El CN Martorell va néixer arran d’una iniciativa que va impulsar Lluís Santacana, el fill de Francesc Santacana i que era directiu del CN Barcelona, l’únic club de l’estat que competia contra rivals europeus, i a qui va oferir una de les basses dedicades al reg que se situaven on actualment s’ubica el Complex Esportiu La Vila, a la vora del Riu Anoia. Lluís Santacana va donar l’opció al club barceloní d’entrenar-se a Martorell, autoritzat pel seu pare i aprofitant la rehabilitació d’una de les basses. Francesc Santacana va accedir-hi i va reunir els comerciants i professionals més destacats del moment (Francesc Massana, Josep Trillas o Arseni Bujons, entre d’altres) per explicar-los que els obsequiaria amb la piscina si, a canvi, creaven un club per a la pràctica de la natació i el waterpolo. Els martorellencs van acceptar-hi i el 17 de setembre de 1930 va formar-se la primera junta directiva, sota els primers estatuts, i amb Francesc Massana com a president i Lluís Santacana com a vicepresident. La piscina va inagurar-se el 6 d’octubre de 1930.

El fill d’un dels impulsors del club, Agustí Riera, explica que el naixement del club va arribar gràcies a la mà que va estendre Martorell al CN Barcelona i a la implicació dels mateixos joves, qui també s’entrenaven per donar-hi un cop de mà.

Agustí Riera

Amb la seva creació, el CN Martorell va donar veu als joves nedadors i waterpolistes que demanaven pas. La generació de Valentí Sabaté, Josep Amat, Pere Puig, Joaquim Puig i els germans Riera, entre el 1940 i el 1950, va ser la primera fornada que va recollir reconeixements arreu i que va plantar cara a clubs històrics. Els duels contra el CN Barcelona van ser molt sonats a mitjans del segle XX i els joves nedadors també recollien èxits en proves de natació individuals. Amadeu Duran o Ernesto Masses serien els següents noms propis, però ho feien sense les mateixes condicions dels altres clubs.

Després d’una dècada més discreta, la següent volada arriba a finals dels anys 60 i va coincidir amb l’estrena de la nova piscina coberta. Amb el waterpolo més professionalitzat i igualant les condicions entre tots els clubs, el CN Martorell torna a dir la seva. És aleshores quan es tornen a recollir èxits, alguns de la mà de Jordi Sánchez, que arriba a l’elit i va ser campió del món de categoria júnior.

En aquest sentit, Agustí Riera explica que el CN Martorell ha viscut millor quan ha gaudit de bones infraestructures i instal·lacions, i ha coincidit amb els bons resultats dels esportistes de l’entitat.

Agustí Riera

Ja de tornada al 2020, el club ha consolidat les dues seccions, que també van conviure amb la del pàdel fins fa tres anys. La natació adaptada, amb la nedadora olímpica Núria Marquès com a referent fins fa cinc temporades, també va situar el CN Martorell en el mapa de la natació no convencional.

La presidenta Eva Rodríguez destaca “la bona salut i la il·lusió” dels qui formen el club com a tret d’identitat.

Eva Rodríguez, presidenta CN Martorell

El Trofeu Massana i la Gran Nedada han estat els dos grans actes que no han fallat a les agendes dels últims cursos. De fet, el Trofeu Massana va complir 75 anys l’últim curs i va ser l’última activitat que més persones va reunir. Segons ha explicat el club, la intenció és fer el compte enrere cap al centenari a partir d’avui mateix, a menys de 10 anys per arribar al 100.

Font: El CN Martorell celebra 90 anys amb la mirada posada en el centenari