El Consell d’Infants reivindica més entorns segurs i atenció en el seu Manifest

Categories General

Amb motiu de la 2a edició de la Fira del Joc i la Cooperació, els membres del Consell d’Infants de Martorell han llegit aquesta tarda el seu Manifest del Dia Internacional dels Drets dels Infants, a la plaça de la Vila. Enguany, el discurs dels nens i nenes s’ha centrat en la reivindicació de dos drets bàsics dels infants i adolescents: viure en entorns segurs, protegits i nets, i ser escoltats i entesos. A l’acte també hi ha assistit la regidora d’Igualtat, Infància i Adolescència, Belén Leiva, la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Sòria i l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

Al Manifest, els nens han parlat sobre els llocs on se senten protegits, “ens sentim segurs amb la família, perquè hi tenim confiança, ens cuiden i ens donen felicitat; amb els amics i amigues perquè estem tranquils i còmodes; a l’escola perquè els professors ens ajuden i hi tenim els amics; amb les persones que ens estimen i quan ens sentim feliços; en espais públics com ara els parcs perquè podem estar amb els amics i amigues; en espais esportius com el Cruyff Court, el Skate Park, el camp de futbol o la pista d’atletisme perquè són a l’aire lliure, però a la vegada són espais controlats, i al Consell d’Infants”.

Així, també s’han referit als indrets que els fan sentir insegurs, com són “els llocs on no coneixem a ningú, on no hi ha prou llum, els llocs tancats, i les aglomeracions de gent”.

A més, han reivindicat que els nens i nenes haurien de tenir “més espais perquè se’ns escolti, ja que també diem coses importants. A vegades els adults parlen entre ells i sentim que s’obliden que hi som”.

A continuació, s’han compromès a “garantir a Martorell els drets a sentir-nos protegits i escoltats perquè és on vivim i passem més temps, i també per poder estar més tranquils i sentir-nos segurs”. Amb aquesta finalitat, han proposat “posar més il·luminació als carrers; conèixer els veïns, perquè així hi pots confiar; tenir més serveis públics i botigues on poder anar a demanar ajuda en cas que ens passi alguna cosa, i decorar els carrers i els espais, perquè les coses boniques ens fan sentir bé i ens donen tranquil·litat”.

Membres del Consell d’Infants de Martorell

En acabar, la regidora Àngels Sòria ha donat pas al grup de membres del Consell d’Infants que han llegit les respostes dels nens i nenes participants en projectes de cooperació d’entitats locals a Angola, Moçambic, Bolívia i Índia.

“Infants i adolescents de l’orfenat de Kudielela de les Mercedàries Missioneres a Malanje, Angola: El Lourenço, el Toní, el Kim, el Mauro, el Matheus, el Luisiño, el Cándido, el Mendoza i el Tino han explicat que els dona confiança i se senten bé i segurs a la Llar de Kudielela, on viuen. Els més grans se senten escoltats per les monges que s’encarreguen de l’orfenat i pels seus germans, la resta de nens que viuen a la Llar. Els més petits, a més a més de sentir-se escoltats per les monges i els seus germans, també se senten escoltats i protegits a l’escola”.

“Les nenes de l’orfenat de les Mercedàries Missioneres a Katembe, a Moçambic, la Daniela, la Vitorina i la Lourdes han afirmat que on se senten més tranquil·les i segures és a la Llar de Katembe i on se senten escoltades és amb les monges que s’encarreguen de l’orfenat i amb les seves germanes, la resta de nenes que viuen en aquesta llar”.

També s’han referenciat els infants del centre Kurmi a El Alto, Bolívia, un projecte de l’associació Amics de Fundase-Bolívia:

– En Leonardo, té 11 anys i sempre se sent segur amb la meva família. Si ha d’explicar alguna cosa a la seva família, amb qui parla més és amb el seu pare.

– L’Emili té 10 anys, i se sent segura quan és a la taula dels grans i als educadors i educadores els ho explica tot.

– L’Ed, té 10 anys, i se sent segura a casa seva perquè la seva mare i tota la meva família la protegeixen. I la seva àvia també la protegeix des del cel. Quan ha d’explicar algun secret, ho explica a la seva mare i família, però no als seus amics perquè, si s’enfaden, ho explicarien a tothom.

– La Daniela té 12 anys i se sent segura a casa seva i quan està amb la seva família; perquè allà no li poden fer mal. Quan ha d’explicar alguna cosa important ho explica al centre Kurmi o a la seva família. El Braian té 10 anys. Se sent segur al centre i amb la seva mare. Els educadors l’ajuden i la seva mare també.

– L’Oliver té 10 anys. Se sent segur a casa seva perquè el cuiden els seus germans, els seus pares i tota la seva família. Encara que alguns estiguin lluny, també el cuiden. Confia en la seva mare, li dona explicacions i raons. Ella li diu el que ha de fer, que s’ha de portar bé a l’escola i confia en ella.

Després, els ha arribat el torn als nens i nenes dels centres de reforç del Projecte Laia de l’associació Verandangal Sangam al sud de l’Índia:

– En Mathumitha va al centre de reforç Laia de Vinayaganallur i se sent segur amb el seu pare i la seva mare.

– La Diashti se sent segura amb els seus pares i a l’escola.

– En Lashtit se sent segur amb els seus pares i a la seva escola.

Per últim, ha tingut veu l’infant atès en un dels projectes d’Ocularis Associació a Moçambic: “en Christo, que se sent escoltat i protegit a casa i també a l’escola”.

Membres del Consell d’Infants de Martorell

La lectura del Manifest, ha estat amb motiu de la 2a Fira del Joc i la Cooperació que s’ha dut a terme durant tot el matí i continuarà a la tarda, englobant moltes activitats per a tota la família amb tallers, exposicions, espectacles i actuacions.

La jornada ha començat al matí amb els jocs gegants, tallers i parades d’entitats locals de cooperació i d’Infància, entre la plaça de la Vila i la plaça de l’Església en què hi han participat Assotea, l’ONG Mans Mercedàries, Ocularis Associació, Vedanthangal Sagam, Amics de Fundase-Bolívia, Fem Vila Wontanara Bcn i Creu Roja. A més, també s’ha dut a terme la creació del Mural Gegant de les Ciutats Amigues de la Infància d’Unicef, i l’exposició dels treballs dels alumnes d’arts i cultura del programa ‘Martorell 360’.

També a la plaça de la Vila hi ha hagut l’Espai d’Esport Educatiu 360, on els assistents han pogut jugar amb joguines tradicionals i de diversos indrets del món. Dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, també s’han organitzat a la plaça de l’Església, jocs i scape room sobre el reciclatge i els envasos.

A El Círcol, s’ha habilitat un espai de jocs de construcció i espai de llum per a la petita infància de 0 a 3 anys, i s’ha inaugurat l’exposició ‘La guerra no és un joc d’infants’, de la Creu Roja, que es podrà veure fins al 26 de novembre.

Quant a espectacles i actuacions, s’ha dut a terme la funció inclusiva ‘Els Drets dels Infants’, amb la Petra, a la Casa de la Cultura de la Vila, i a la plaça de la Vila, l’associació cultural Renacer Boliviano ha mostrat els balls bolivians tradicionals, amb el vestuari i les coreografies actualitzades. Més tard, li ha arribat el torn a l’espectacle Màgic Clown , amb la companyia d’animació infantil La Pantomima, i com a cloenda de la jornada, la Fundació Arc de Sant Martí durà a terme el seu festival benèfic anual, aquesta nit a la Nau 2 de Ca n’Oliveres.

The post El Consell d’Infants reivindica més entorns segurs i atenció en el seu Manifest appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: El Consell d’Infants reivindica més entorns segurs i atenció en el seu Manifest