El Dia de les Persones Grans remarca la seva resiliència i l’aportació de les dones

Categories General

La Regidoria de Gent Gran ha celebrat aquest dilluns el Dia Internacional de les Persones Grans, que es commemora mundialment l’1 d’octubre. L’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural ha acollit la lectura del manifest, que enguany ha posat el focus en les dones grans, i una exhibició dels grups de ball dels esplais de La Vila i Buenos Aires. Hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Serveis Socials i Gent Gran, Cristina Dalmau, i els regidors Soledad Rosende i Gerard Mimó.

El lema del Dia Internacional de les Persones Grans de les Nacions Unides 2022 és ‘La resiliència de les persones grans en un món canviant, destacant les aportacions de les dones grans’. Vol servir de recordatori i posar en rellevància el paper important que juguen les dones grans a l’hora de superar els reptes globals i contribuir a solucionar-los amb resiliència i fortalesa.

La resiliència entesa com la capacitat de la persona per a afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, i per a recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses, és cada vegada més essencial tenint en compte els canvis de la societat actual que es caracteritza per transformacions ràpides en tots els sectors, incloent la forma en què vivim, treballem i ens relacionem.

“La pandèmia de la COVID-19 ha agreujat les desigualtats existents, i els darrers tres anys han intensificat els impactes socioeconòmics, ambientals, sanitaris i climàtics en la vida de les persones grans, especialment de les dones grans”, ha destacat Joan Morentes, president de l’Esplai de Gent Gran de Buenos Aires, a través del manifest.

“Els desavantatges de gènere acumulats al llarg de la vida fan que les contribucions i experiències de les dones grans a la vida política, civil, econòmica, social i cultural romanguin en gran part invisibles i ignorades”. “La intersecció entre la discriminació basada en l’edat i el gènere agreuja les desigualtats, inclosos els estereotips negatius que combinen l’edat i el sexisme”, ha afegit Morentes.

Joan Morentes, president Esplai Buenos Aires

El president de l’Esplai de Gent Gran de La Vila, Víctor Pujol, ha exposat els objectius del Dia Internacional de les persones grans 2022, entre ells “destacar la resiliència de les dones grans davant de les desigualtats socials, econòmiques i ambientals. I fer un crida a les entitats, institucions i societat civil per incloure a les dones grans al centre de totes les polítiques, assegurant la igualtat de gènere”.

També “estudiar la funció de les polítiques i els marcs jurídics per garantir la privacitat i la seguretat de les persones grans al món digital. Posar en relleu la necessitat d’un instrument jurídicament vinculant sobre els drets de les persones grans i d’un enfocament intersectorial de drets humans centrat en la persona per una societat per a totes les edats. I sensibilitzar sobre la importància de millorar la recollida de dades desglossades per edat i gènere”.

Víctor Pujol, president Esplai La Vila

L’alcalde Xavier Fonollosa ha indicat que “aquelles societat que pretenen ser avançades han de tenir cura de tothom, però especialment dels infants i la gent gran. A Martorell intentem practicar-ho”. “Apostem molt per la gent gran, pel concepte d’envelliment actiu, que feu tot allò que us agradi i acompanyar-vos des de l’Ajuntament. No ho fem sols, ho fem de la mà dels esplais de gent gran. Teniu tot el suport de totes aquelles activitats que vulgueu fer”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El Dia Internacional de les Persones Grans és un recordatori de la importància de compartir l’entorn entre persones de diferents generacions, d’aprendre unes de les altres, de no discriminar les persones per la seva edat, però sobretot, de reconèixer les aportacions i el suport que poden oferir els diferents membres de la societat.

Font: El Dia de les Persones Grans remarca la seva resiliència i l’aportació de les dones