El Dia Mundial de la Salut aplaudeix el sector de la infermeria en plena crisi del coronavirus

Categories General

El Dia Mundial de la Salut va ser establert el 7 d’abril per commemorar la fundació de l’Organització Mundial de la Salut l’any 1948. Enguany, en plena crisi sanitària mundial per la pandèmia del coronavirus, l’OMS ha volgut dedicar-lo a reconèixer, especialment, la tasca d’infermeres i llevadores.

L’OMS posa de relleu el paper fonamental que desenvolupen aquests professionals en la prestació de serveis a tot el món i fa una crida per enfortir el sector. Entre els actes per commemorar el Dia Mundial de la Salut, destaca la publicació de l’informe Situació de la infermeria en el món 2020 que examina el component més nombrós del personal sanitari. Desvetlla deficiències en el personal d’infermeria i assenyala la necessitat d’inversió en formació, llocs de feina i lideratge per enfortir-lo.

L’estudi revela que hi ha 28 milions de professionals en tot el món i apunta un dèficit de 5,9 milions, principalment a Àfrica, Àsia Sudoriental i la Regió Mediterrània Oriental, així com en algunes parts d’Amèrica Llatina. Més del 80% del personal d’infermeria treballa en països que allotgen la meitat de la població mundial. Un de cada vuit exerceix en un país diferent al de naixement o formació. L’envelliment també és un factor a tenir en compte: un de cada sis professionals d’infermeria arribarà a l’edat de jubilació en la propera dècada.

Per tal d’evitar aquesta situació, l’informe apunta que els països que experimenten carències de personal haurien d’augmentar el nombre de graduats en un 8% anual de mitjana, millorar les opcions d’accés al món laboral i retenir-los al sistema de salut.

En el seu post diari a les xarxes socials, l’alcalde Xavier Fonollosa ha aprofitat per recordar aquesta efemèride i agrair “l’esforç, coratge i compromís” d’aquest col·lectiu. “Gràcies per cuidar de nosaltres, sempre amb resolució i amb molta humanitat i generositat, durant tot l’any, però especialment en aquests moments de dificultat que estem vivint”.

El batlle ha fet extensiu l’agraïment “a tot el personal sanitari i de les residències. Tots els que continuen en primera línia treballant sense descans cuidant dels nostres avis, amics i familiars als hospitals i als centres sociosanitaris”.

319 persones afectades per coronavirus

A l’Hospital Sant Joan de Déu hi ha 178 infectats per coronavirus, dels quals 101 són personal sanitari i 77 són pacients ingressats amb positiu (40 dels quals de Martorell, inclòs el personal sanitari). A banda hi ha 19 persones aïllades pendents del resultat de la prova.

A l’Hospital del Sagrat Cor hi ha 86 positius ingressats, 17 positius a l’Hotel Salut i 38 veïns de Martorell confinats al seu domicili després d’haver donat positiu. En total, 319 persones infectades de coronavirus de les quals 108 són de Martorell.

A més, avui hem de lamentar tres morts més a Martorell. Una persona a l’Hospital Sant Joan de Déu, una de les residències de gent gran i una de l’Hospital Sagrat Cor. En total, tres defuncions de les quals una és de Martorell i dues són de fora de Martorell.

Cinc persones han superat el virus i avui s’han donat d’alta a l’Hospital Sant Joan de Deu.

Font: El Dia Mundial de la Salut aplaudeix el sector de la infermeria en plena crisi del coronavirus