El jurat de Viles Florides visita Martorell per avaluar l’espai verd urbà

Categories General

Martorell va rebre ahir dimecres la visita de tres membres del jurat del certamen Viles Florides, que van avaluar les zones verdes del municipi de cara al proper lliurament de les Flors d’Honor. El jurat va ser rebut per la regidora de Serveis Urbans i Via Pública, Elisabeth Plaza, amb qui van passejar pel futur Parc Central de La Sínia, la rambla de les Bòbiles, l’avinguda de Francesc Riera i la nova rambla de Pep Ventura.

L’any 2020 Martorell ja comptava amb una superfície de més de 580.000 metres quadrats d’espais verds, amb una mitjana per habitant superior a l’índex dels cercles de comparació intermunicipals de la Diputació de Barcelona. “Durant el 2021 i 2022, aquesta zona verda s’ha incrementat en més de 25.000 metres quadrats. Martorell fa una aposta clara per l’enjardinament amb zones verdes florides. Som productors de flors de temporada des del Viver de Can Serra amb 120.000 unitats l’any. Com diem nosaltres, flors amb ànima social, que ens omplen d’orgull”, ha explicat Plaza.

Elisabeth Plaza, regidora de Serveis Urbans i Via Pública

A La Sínia s’està generant un nova urbanització amb zones verdes interiors, així com un parc de 20.000 metres quadrats en una zona d’antics horts i zona agrícola sense gaire massa forestal. Aquesta nova urbanització farà de vincle entre el pla de La Sínia i el nucli urbà, i destaca per l’elevat percentatge de zones verdes sobre el terreny edificat.

“El Parc de La Sínia connectarà els eixos principals de la rambla de Les Bòbiles i avinguda Francesc Riera, tancat un recorregut de 1,5 quilòmetres que passa per la nova rambla de Pep Ventura. Tota la urbanització integra reg intel·ligent amb telegestió i difusors de baix caudal. Les espècies plantades són majoritàriament de clima mediterrani i espècies contrastades dins del municipi. Dels 20.000 metres quadrats, pràcticament el 30% es destina a zona de bosc. Es preveu la utilització de reg amb aigua de pluja o regenerada”, concreta la regidora.

Elisabeth Plaza, regidora de Serveis Urbans i Via Pública

Plaza assegura que “vam passar un matí molt agradable i vam aprendre molt dels seus savis consells. L’any passat vam revalidar, per setena vegada consecutiva, les Tres Flors d’Honor i esperem mantenir-les aquest any, o guanyar-ne la quarta que ja seria la màxima distinció”.

Elisabeth Plaza, regidora de Serveis Urbans i Via Pública

Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya i Andorra a través d’espais verds urbans i enjardinats.

Aquest moviment vol mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, mobiliari urbà i espais lúdics que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.

Les Flors d’Honor són el distintiu que certifica a un municipi com a Vila Florida i que reconeix la feina que es fa durant tot l’any. Van des d’una a cinc flors i s’atorguen segons el criteri d’un jurat especialitzat, que valora aspectes com el patrimoni vegetal i paisatgístic, el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat del mobiliari urbà.

Font: El jurat de Viles Florides visita Martorell per avaluar l’espai verd urbà