El municipalisme es reivindica com a força del poble de Catalunya en l’ofrena de la Diada

Categories General

Dins els actes de la Diada Nacional de Catalunya, l’Ajuntament de Martorell ha celebrat aquest diumenge l’ofrena floral al fossar de Sant Bartomeu. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Cultura, Sergi Corral, han encetat els parlaments previs a la lectura del manifest de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que ha anat a càrrec de Jordi Morera de la Coral Ars Nova. Enguany, les entitats participant han estat Pàdel Club Martorell, Òmnium Cultural i Coral Ars Nova. La formació musical ha interpretat una peça a l’inici i El Cant dels Segadors al final, coincidint amb les salves d’honor dels trabucaires.

A través del manifest institucional, Jordi Morera ha destacat que l’11 de Setembre serveix “per expressar-nos i per reivindicar-nos com a poble lliure i sobirà. I és que la sobirania és sinònim de més benestar i més oportunitats per a tota la ciutadania. Només així han avançat les nacions, quan els drets socials i els nacionals han anat plegats, acompanyats sempre dels pobles i ciutats”.

“Les catalanes i els catalans sempre ens hem expressat de forma cívica, pacífica i democràtica per decidir el nostre futur. Així ho vam fer el 9N, l’1 d’octubre, i tants cops com faci falta perquè la democràcia és l’eina més poderosa i transversal que disposa tota nació”.

L’11 de Setembre “és l’oportunitat que tenim, cada any, de retrobar-nos i commemorar allò que som i què ens uneix. És aquest el sentit d’una Diada Nacional i la tradició que cada 11 de setembre, des de fa tres segles, ens porta a engalanar els nostres balcons, carrers i places, i a omplir-los de vida amb tota mena d’activitats populars”.

Aquesta Diada s’ha volgut fer un especial èmfasi en la necessitat de “reivindicar l’ús i la vitalitat del català com a eina vertebral de la nació. La nostra llengua és una eina de cohesió social, d’identitat i de cultura que hem de preservar, protegir i potenciar encara més, sent capaç de transmetre’l a tota la ciutadania, a les generacions futures i en els nous canals digitals”.

El manifest emfasitza que des de tots els ajuntament de Catalunya es continuarà acompanyant al país en tots els seus avenços socials, nacionals i democràtics, perquè les nacions i els estats no s’entendrien sense la força dels seus pobles, la força del municipalisme.

Jordi Morera, membre de la Coral Ars Nova

Per la seva banda, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha recalcat que “l’ofrena floral pretén ser un acte de commemoració prèvia a la Diada Nacional de Catalunya , l’11 de setembre. Durant la Diada els catalans commemorem la nostra història, tradicions, llengua i, en definitiva, la nostra identitat. Alhora també serveix per reivindicar respecte i reconeixement per la nostra història, cultura, tradicions, institucions i llengua. La identitat nacional ens ha de permetre triar lliurement el nostre futur, per tenir més progrés econòmic, social i nacional”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El regidor de Cultura, Sergi Corral, s’ha referit a les diverses formes identitàries que representa el nacionalisme català, és a dir, “per alguns, el fet de ser català pot ser pertànyer a una terra, tenir una pròpia llengua i cultura, emocionar-se amb els castellers, l’himne, la senyera… El sentiment de ser català és lliure i ens l’hem de respectar els uns als altres. Avui homenatgem amb ofrenes florals aquells qui es van sentir catalans en els temps passats i, perquè en el futur puguin dir el mateix de nosaltres, us encoratjo a sentir allò que ens fa ser catalans”.

Sergi Corral, regidor de Cultura

En acabar els parlaments, l’alcalde i el regidor han dipositat el coixí de flors amb la senyera al fossar i, tot seguit, s’ha entonat el cant d’Els Segadors . Demà, la Secció Sardanista té previst fer el 46è enlairament de la senyera a la muntanya de Les Torretes.

Font: El municipalisme es reivindica com a força del poble de Catalunya en l’ofrena de la Diada