El Muxart acull ‘De París a Nova York’, gravats sobre les capitals artístiques dels segles XIX i XX

Categories General

El Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis acull, des d’aquest dijous 17 de setembre i fins l’1 de novembre, l’exposició itinerant De París a Nova York . La mostra es podrà visitar, durant el mes de setembre els dijous i divendres, de 17.30 a 20.30h, i dissabtes diumenges i festius, de 10.30 a 14.00h. A l’octubre i novembre, l’horari serà els dijous i divendres, de 17.00 a 20.00h, i dissabtes, diumenges i festius, de 10.30 a 14.00h.

De París a Nova York és la primera mostra d’art que s’estrena a nostra població després del confinament i és un compendi de gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut . L’organitza aquesta entitat junt amb l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona ; el Museu Comarcal de Manresa; el Museu Abelló de Mollet del Vallès i els ajuntaments d’aquestes dues darreres poblacions. Ara, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell, arriba a casa nostra.

L’exposició la composen “gravats en diferents tècniques, com ara xilografia, serigrafia o litografia, fets per autors de primeríssima línia, com ara Andy Warhol, Pablo Ruiz Picasso o Eugène Delacroix, i els seus diferents itineraris vitals, que els van portar a les capitals de l’art dels segles XIX i XX”, destaca el regidor de Cultura, Andreu González.

Andreu González, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell

El comissari és el col·leccionista Antoni Gelonch, qui explica que “s’intenta demostrar, a través de les obres de grans artistes, com el món i el mercat de l’art van fer passar la capitalitat de París a Nova York entre mitjans del segle XIX i mitjans del segle XX”.

Aquesta transició es recull en cinc blocs: “el primer se situa al París dels anys 1830 a 1900, quan és capital mundial de l’art; el segon és un seguiment als artistes catalans que van a la capital francesa a tombant de segle XIX i principis del XX per millorar la tècnica, coneixements i difusió del seu treball; el tercer correspon a les avantguardes al París de principis del segle XX; el quart, a la nova onada d’artistes catalans, becats per l’Institut Francès de Barcelona, que hi van a principis de segle per aprendre noves tècniques i avançar front l’art oficial i acadèmic que es feia aquí; i el cinquè, ‘L’Odissea americana’, presenta els artistes de la segona meitat del segle XX, quan la capitalitat del món de l’art passa a Nova York”.

Antoni Gelonch, col·leccionista i comissari de l’exposició

Els gravats arriben a Martorell de la mà de la Diputació de Barcelona. Aurèlia Cabot, Cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’ens provincial, explica que la mostra forma part “del programa d’exposicions itinerants, que contribueix a la millora de les ofertes expositives dels museus locals i a apropar el patrimoni local a la ciutadania”.

Aurèlia Cabot, Cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona

Martorell és dins la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, creada l’any 2001 i conformada en l’actualitat per 68 museus, ubicats en 53 municipis de la demarcació.

Font: El Muxart acull ‘De París a Nova York’, gravats sobre les capitals artístiques dels segles XIX i XX