El pressupost municipal, aprovat definitivament amb ampli consens en el darrer Ple

Categories General

L’Ajuntament de Martorell va aprovar de manera definitiva el pressupostos general municipal per a l’any 2021. Va ser en el transcurs del Ple Municipal de desembre, el darrer del 2020, que es va celebrar aquest dilluns per via telemàtica. El nou full de ruta econòmic va aconseguir un marge ampli de suport, ja que de 18 dels 21 regidors -de les formacions de Junts per Martorell, PSC i ERC- s’hi van posicionar a favor.

La reactivació econòmica i la protecció social són les dues principals línies mestres d’un full de ruta municipal que ja és una realitat, després de passar el darrer tràmit administratiu amb vàries esmenes presentades pel grup socialista, que van ser rebutjades.

Per al regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Martorell Lluís Amat, és un pressupost que “representa un punt d’inici, un document viu i canviant, perquè la feina comença ara, en l’inici de la reactivació i la recuperació del nostre poble després d’un any que tots volem oblidar quan abans millor”. Un pressupost que, pel regidor, té com a llavor “el Pla de Reactivació Econòmica i Protecció Social de Martorell aprovat al juliol”.

Lluís Amat, regidor d’Hisenda i Règim Interior

Amat va detallar que les línies mestres són “la reactivació econòmica i la protecció social, que s’entrecreuen”. El regidor aposta per a que “la millor política social sigui que tothom tingui salut i feina, el nostre segell en aquest Pressupost. Ara més que mai, hem de preservar la salut i les necessitats bàsiques de tothom i garantir que l’activitat econòmica rutlli i faci girar la roda del benestar i la cohesió social”.

Lluís Amat, regidor d’Hisenda i Règim Interior

El regidor va dir que cal escoltar els martorellencs i donar resposta als reptes d’un 2021 que serà “difícil a nivell econòmic i social. Però tirarem endavant si som capaços de trobar el punt d’equilibri i si comencem a treballar tots plegats per tornar a recuperar l’activitat social i econòmica del nostre poble”.

Un pressupost que creix prop d’un 5%

El pressupost general de 2021 és d’un total consolidat de 41,5 milions d’euros, un 4,7% més respecte l’any passat. Es defineix com a eina “per superar la crisi, apostant pels serveis a les persones, el suport a petites i mitjanes empreses, l’increment de la inversió pública, el manteniment de la despesa i la congelació dels impostos i taxes”. Per tot plegat, preveu tres línies d’actuació: mantenir la despesa als nivells de 2020 adaptant algunes partides a la nova realitat; congelar impostos i taxes en tots els àmbits i afegint bonificacions, i promoure la reactivació econòmica a través de les inversions a la via i els espais públics.

Quatre mocions tiren endavant

Quatre mocions van ser aprovades. En primer lloc, una per unanimitat, presentada per C’s i amb l’adhesió del PSC per reclamar la gratuïtat del telèfon 061 d’assistència sanitària de la Generalitat. Per contra, en no acceptar esmenes per part de l’equip de govern, Ciutadans va retirar una moció que instava les administracions autonòmica i local a instal·lar purificadors d’aire amb filtre Hepa als centres educatius de Martorell, escoles bressol, infantil i primària i instituts de secundària.

El grup socialista en va presentar dues: una, relacionada amb reforçar les accions per visibilitzar les persones amb discapacitats i millorar-ne l’atenció en l’actual pandèmia -unanimitat-, i una altra de suport al món local al teixit esportiu local davant l’aturada obligada de la seva activitat. S’hi va adherir Junts per Martorell i es va aprovar per unanimitat.

De la seva banda, ERC va retirar una moció sobre la posada en marxa de la llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge. Per contra, va prosperar una altra moció dels republicans per la creació d’un espai dedicat al dol per la mort gestacional i perinatal al Cementiri Municipal.

A la sessió es va donar conformitat a la xifra de població del municipi de Martorell referida a l’1 de gener de 2020, que ha estat proposada per l’INE, i que és de 28.772 habitants.

Font: El pressupost municipal, aprovat definitivament amb ampli consens en el darrer Ple