Òmnium Cultural del Pla de Montserrat , amb la col·laboració del Servei Local de Català i de l’associació Cultural Al Basma, va celebrar aquest dimecres la 5a edició del ‘Quedem? ‘. Una activitat que fomenta el coneixement i enriquiment entre persones de diferents cultures amb la llengua catalana com a nexe d’unió. Aquest és el primer cop que se celebra el ‘Quedem’ després de la interrupció a causa de la pandèmia.
Unes vint-i-cinc persones, entre alumnes del Servei Local de Català (SLC), socis d’Òmnium i membres de l’entitat cultural Al Basma, van intercanviar una estona de conversa a la sala d’actes del Complex Educatiu. La gastronomia en va ser el punt de trobada, com en les tres edicions anteriors: alumnes dels cursos van presentar a la resta de participants alguns del plats més representatius de la gastronomia dels seus països d’origen.
“Que el fet gastronòmic serveixi per coneixe’ns, per parlar, per enriquir-nos i per facilitar un entorn agradable per a tots plegats. És una manera molt interessant de trobar-nos, de saber d’on ve cadascú i de conèixer més els països on tenen les arrels, cosa que ens beneficia a tots”, destacava el president d’Òmnium Pla de Montserrat, Jordi Gibert, preguntat per la finalitat del ‘Quedem?’.
Jordi Gibert, president d’Òmnium Cultural Pla de Montserrat
Moltes i molt variades són les procedències de les persones que han arribat a casa nostra i que aprenen català al SLC. Per exemple, la Isabela Rodríguez, d’origen veneçolà. “Sóc una mica vergonyosa, però m’agrada molt parlar català, és molt agradable”, comentava. També explicava que no li va agafar per sorpresa l’existència de la llengua catalana quan va arribar aquí després de creuar l’Oceà Atlàntic, ja que la seva mare ja vivia entre nosaltres.
L’aportació culinària que va fer va ser un dolç molt típic de Veneçuela: “les ‘papitas de leche’. És un plat molt senzill, una bola de massa que es fa amb llet condensada, llet en pols i sucre llustre”.
Isabela Rodríguez
Des de Cuba va arribar a Martorell la Yury Pedraza, que també està aprenent català. Exposava que una activitat d’intercanvi de coneixements i llengua com aquesta “m’agrada molt parlar amb tothom i escoltar els plats d’altres països”.
I de l’illa caribenya, la Yury va cuinar per a tothom “un ‘Arroz Congrí’. És molt típic i es menja en les dates més importants del país. És una recepta molt senzilla, que consta d’arròs, de mongetes negres, all, ceba, pebrot verd i vermell, comí, sal, oli i aigua. Es prepara de manera molt fàcil”.
Yury Pedraza
La ‘Causa’ és un entrant molt popular al Perú, i també va formar part del repertori de plats que es van presentar a la trobada. “Són unes boletes de patata amb farcit de tonyina i maionesa. És un plat molt típic del meu país, potser el plat bandera, molt versàtil i que es menja amb el ceviche , ja que fan una fusió especial”, explicava qui l’havia portat fins al Complex Educatiu, la Giovanna Oyanguren.
Oyanguren coincidia amb les seves companyes en la idea que el ‘Quedem?’ és una proposta molt interessant per dues vessants: “Ens permet practicar la llengua i tot allò que n’hem après, i també conèixer altres cultures”.
Giovanna Oyanguren
A la vetllada s’hi va afegir l’associació cultural Al Basma. Una de les seves integrants és la Saida Halmi. Comenta que des que va arribar a Martorell, l’any 2008, “una de les primeres coses que vaig voler fer va ser estudiar català, tot i que molts companys optaven per començar aprenent castellà”. Ara ja parla cinc idiomes: amazig, àrab, francès, català i castellà “i una mica d’anglès!”, i afegeix que “ja fa molt temps que sóc a Martorell i em sento martorellenca”. Considera que “la llengua és una l’eina que ho facilita tot, que et dona força i identitat”. Per això, és alumna del SLC i a més, fa classes per ajudar a persones nou vingudes a Martorell a conèixer millor casa nostra.
Halmi explicava que el ‘Quedem?’ encaixa molt bé amb la filosofia de la seva entitat: “Som una associació cultural que intenta fomentar una integració. A Martorell hi som presents cultures diferents, però hi ha un fil que ens uneix, el teixit social i la convivència”. Per a fer-ho possible, destaca que “és molt important apropar-nos. I la nostra comunitat necessita canviar una mica aquest tancament que tenim de fa segles. Per això és molt important ser aquí”, com a part de Martorell.
Saida Halmi
El president d’Òmnium Pla de Montserrat, Jordi Gibert, espera que el ‘Quedem?’ es consolidi de nou en la seva periodicitat anual i amb la gastronomia com a temàtica.
The post El ‘Quedem?’ agermana cultures al voltant d’una taula amb el català com a nexe appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .
Font: El ‘Quedem?’ agermana cultures al voltant d’una taula amb el català com a nexe