Els Pressupostos Participatius apleguen 128 propostes i resten pendents de noves dates de vot

Categories General

Els Pressupostos Participatius 2020 de l’Ajuntament de Martorell han finalitzat el termini de presentació de propostes amb 128 idees formulades per adults, adolescents i infants. La majoria atenyen a la creació i millora de l’espai públic, al civisme i a la millora tecnològica en els equipaments municipals. A causa de la situació d’emergència actual pel coronavirus, les votacions es posposaran en els grups d’adolescents i d’infants, i es valorarà l’ajornament en el dels majors de 16 anys.

La fase de presentació per al grup de majors de 16 anys es va desenvolupar del 2 al 29 d’abril i va registrar 63 propostes. La Regidoria de Participació hi destina 145.000 euros, amb un topall de cost màxim de cada proposta de 40.000. Quant a temàtica, la majoria fan referència a les actuacions en l’espai públic -com ara aparcaments de bicis o millores en parcs, carrers o equipaments municipals-, i també a una millora del civisme de la població.

Belén Leiva, regidora de l’àrea, destaca “cada any les aportacions són més complertes i compleixen més els criteris necessaris per passar a la fase de votacions”. Això vol dir “que la ciutadania cada cop està aprenent més a utilitzar l’eina dels Pressupostos Participatius, que cada cop s’ho prepara més i que fa projectes més extensos i complerts”.

Belén Leiva, regidora de Participació de l’Ajuntament de Martorell

La regidora avança que “estem valorant si posposem les dates de votació, previstes del 23 d’abril al 25 de maig”.

Espais públics i tecnologia, temàtiques preferides d’adolescents i infants

Pel que fa al grup d’adolescents, els estudiants de 1r i 2n d’ESO de Martorell van presentar 28 propostes del 20 de gener al 28 de febrer. No obstant, han quedat reduïdes a 17, ja que moltes es poden fusionar perquè són molt semblants. “Fan referència a la creació i millora dels espais públics i a disposar de wifi lliure en equipaments municipals”, comenta Leiva, qui avança que “les votacions estaven previstes del 23 de març al 2 d’abril. Quan tot torni a la normalitat es fixaran noves dates”. Participació destina enguany 25.000 euros dels Pressupostos Participatius a aquest col·lectiu.

Belén Leiva, regidora de Participació de l’Ajuntament de Martorell

Finalment, els alumnes de 4t, 5è i 6è de les escoles, a partir del seu treball a classe, han presentat 37 propostes. Aquestes s’han reduït a 25 per idèntic motiu que els adolescents. Les temàtiques preferides es refereixen a la creació i millora dels espais públics. A aquest col·lectiu s’hi destina una partida de 30.000 euros.

Leiva explica que “cada any fèiem una jornada de votacions presencials i la teníem prevista pel 27 de març, però arran del Decret del Departament d’Educació queda posposada, Quan es torni la normalitat, buscarem una data per a fer-la”.

Belén Leiva, regidora de Participació de l’Ajuntament de Martorell

Els Pressupostos Participatius són un procés a través del qual la ciutadania pot decidir, de manera directa, a quins projectes vol que es destini una part del pressupost d’inversions de l’Ajuntament de Martorell. El consistori hi destina una partida total de 200.000 euros i interpel·la els majors de 16 anys, els adolescents i els infants a participar-hi. Enguany es presenten amb el lema ‘Idees que fan gran Martorell’.

Font: Els Pressupostos Participatius apleguen 128 propostes i resten pendents de noves dates de vot