En marxa la reforestació del bosc cremat a Les Torretes amb prop de 1.200 pins pinyers i alzines

Categories General

El passat diumenge van començar les jornades de treball per reforestar 3 hectàrees de bosc a la muntanya de Les Torretes, cremades en l’incendi de 2015 . La campanya la coordinen l’Ajuntament de Martorell, l’ADF Martorell i l’IES Pompeu Fabra , i inclourà 3 jornades més. 33 alumnes de l’Institut hi participen dins del Programa de Servei Comunitari que impulsa el centre d’ensenyament.

En el primer dia de treball, 14 estudiants de 3r d’ESO van retirar arbres morts i van plantar prop d’una setantena de pins i alzines, amb l’assessorament de tècnics del Departament de Medi Ambient i de membres de l’ADF Martorell. Aquests darrers, prèviament, van impartir unes xerrades a les aules el passat 12 de desembre per posar en situació els alumnes.

El president de l’ADF, Ferran Tortajada, comenta que, a les sessions de camp, “s’explica als alumnes el per què de l’incendi, i després ells planten alzines i pins i retiren la fusta cremada per evitar la propagació de l’escarabat Tomicus , que es menja la fusta i que es transmet de les branques mortes als exemplars vius”. Després, durant un any, el manteniment i rec anirà a carrec d’aquesta agrupació de defensa forestal.

Ferran Tortajada, director de l’ADF Martorell

La sessió viscuda diumenge es repetirà 3 cops més en propers caps de setmana i, en finalitzar, es preveu haver plantat 1.200 nous arbres. Tortajada explica que són espècies pròpies de l’entorn mediterrani, com ara els pins pinyers (Pinus pinea ) i les alzines (Quercus ilex ): “El pi pinyer fa pinyes i, per tant, en situació d’incendi, s’autoregenera. Les pinyes salten amb el foc, s’obren i dipositen els pinyons a terra. Això permet reiniciar el cicle”.

Ferran Tortajada, director de l’ADF Martorell

La mesura, a més de repoblar el bosc després d’un incendi, “és una manera de conscienciar els joves de la importància de tenir-lo net, viu i en condicions i que, amb el seu treball, aportin un bé per a tots nosaltres”, tal i com explica el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, Albert Fernández.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell

La participació dels estudiants s’emmarca en el Projecte de Servei Comunitari ‘Descobrint els senders de Martorell’, que impulsa el centre i que és predeterminat pel Departament d’Educació de la Generalitat. En total, hi prenen part 33 alumnes, que han fet 10 hores de formació i 10 d’execució pràctica.

Font: En marxa la reforestació del bosc cremat a Les Torretes amb prop de 1.200 pins pinyers i alzines