Escoles de Martorell se sumen a la campanya ‘Dents fortes i sanes’ per a una correcta higiene bucal

Categories General

L’Ajuntament de Martorell, a través de les regidories d’Ensenyament i Salut, se suma a la campanya ‘Dents fortes i sanes ’, promoguda per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Té com a objectiu la prevenció de les càries i la promoció d’hàbits saludables entre els estudiants de primer de primària. Hi participen 267 alumnes de les escoles Vicente Aleixandre, La Mercè, Juan Ramón Jiménez, José Echegaray, Els Convents i Mercè Rodoreda.

La regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, explica que la campanya vol “fomentar el raspallat de les dents com un hàbit de la salut bucodental essencial per a la prevenció de la càries i altres malalties de la boca”. La higiene correcta de les dents implica conèixer bé la tècnica de raspallat i fer-la de forma rutinària després de cada àpat o, com a mínim, dos cops al dia. Els escolars de primer de primària “tenen l’edat idònia per aprendre a raspallar-se les dents correctament i adquirir aquest hàbit de salut bucodental per a la resta de la vida”.

Soledad Rosende, regidora d’Ensenyament i Salut

Els alumnes de primer de primària de les escoles participants rebran, entre aquesta setmana i la vinent, “un estoig d’higiene bucodental que inclou un raspall de dents i un tub de pasta fluorada per fer la higiene dental acurada”, a més d’un full amb les instruccions de com raspallar-se correctament les dents.

Material que inclou l’estoig d’higiene bucodental

L’estoig és de plàstic perforat per evitar la humitat, amb un espai reservat per identificar-lo amb el nom i la classe de l’alumne a fi d’evitar possibles intercanvis. És important que tots els alumnes l’identifiquin amb el nom i cognom en el mateix moment en què es faci el lliurament. Un raspall infantil, petit per poder arribar als llocs més inaccessibles i de filaments suaus. Un tub de pasta dental fluorada de 50 mg. El fluor s’incorpora a l’esmalt de la dent i la fa més resistent a la càries. Pel que fa a la quantitat de dentifrici que cal utilitzar, és suficient una quantitat similar a la mida d’un pèsol.

Com es raspallen les dents?

Un bon raspallat dura, com a mínim, dos minuts. És important no deixar-se cap superfície sense netejar i fer el raspallat de manera sistemàtica, seguint sempre el mateix ordre. El raspall neteja i el fluor que conté la pasta enforteix les dents. Cal raspallar-les en el sentit correcte la cara externa (que és la que es veu) de totes les dents, tant de les superiors com de les inferiors, sempre des de la geniva cap a la dent; és a dir, del vermell al blanc. Raspalleu la superfície trituradora (que és la que mastega els aliments) movent el raspall horitzontalment, de davant cap enrere i a l’inrevés Subjecteu el mànec del raspall verticalment i raspalleu de la mateixa manera la cara interna (que és la que no es veu) de totes les dents, sempre del vermell al blanc. Un cop acabat el raspallat, glopegeu amb una mica d’aigua.

 

Font: Escoles de Martorell se sumen a la campanya ‘Dents fortes i sanes’ per a una correcta higiene bucal