El martorellenc Eugeni Muriel i Pere Costa de la formació musical Desglaç han publicat recentment el seu primer treball discogràfic titulat La geografia dels sentiments . Inclou temes que parlen d’amor, desig, soledat, angoixa i distància. Llençat al mercat amb el segell Àmbit Records, l’àlbum es pot escoltar també a través de les plataformes digitals.
Muriel és llicenciat en guitarra clàssica (Esmuc 2006) i té estudis superiors de guitarra flamenca (Esmuc 2010). La seva activitat musical comença en el poprock deixant clara, des dels inicis, la seva vocació per la composició, fet que li anima a desenvolupar els seus coneixements. Al llarg de la seva trajectòria ha creat diferents projectes musicals en els quals ha actuat com a compositor i lletrista i amb els quals ha gravat sis treballs discogràfics (Dewy, Barcelona Nova Fusió, Saraband, Alba Pujol & Eugeni Muriel Project, It’s Christmas).
En el marc de la música clàssica ha acompanyat a les reconegudes cantants líriques Anna Tobella i Anna Alàs creant per a aquesta última el cicle de cançons Aires (2012). Ha actuat a Catalunya, Espanya, Portugal, Alemanya i Anglaterra.
A l’abril de 2016, es publica el conte La Carla, en Jan i la llegenda de Sant Jordi per l’editorial Boileau, havent estrenat prèviament la cantata musical amb el mateix nom. Al juliol de 2017, estrena l’espectacle Records de viatge , en el qual s’ajuda, a més de la música, de suport audiovisual i números de dansa amb el grup Momentum.
A nivell docent, és professor i forma part de l’equip directiu del Centre d’Estudis Musicals Calç Maristany dels Hostalets de Pierola (Barcelona) des de 2007, on troba un marc idoni per a desenvolupar projectes artístics.
Desglaç és un duet acústic amb guitarres i veus. El Pere Costa és la veu i tu, Eugeni hi poses la guitarra i els cors. Com va néixer la formació?
Tant el Pere com jo tenim molt de trajecte en el món de la música amb molts projectes diferents. En el meu cas, música clàssica i poprock , i el Pere va ser un dels primers cantants de rap en català. Ens coneixem de tota la vida, havíem col·laborat en altres projectes i, un dia, vam dir d’intentar fer un projecte en comú aprofitant els seus recursos vocals i creatius, i els meus de guitarra. Desglaç és un projecte musical des de la maduresa, des de les experiències que hem viscut tots aquests anys. Ho fem per gaudir, passar-ho bé i explicar anècdotes que ens passen pel cap.
Què heu recopilat a ‘La geografia dels sentiments’?
Paral·lelament a aquest projecte, en fem un altre amb poesies que parlen de la cançó que interpretem a continuació, amb la col·laboració de Natàlia Oriol. Una d’aquestes poesies es deia La geografia dels sentiments i vam trobar que el nom era perfecte per evocar les cançons del disc.
‘Tot s’ha perdut’ com diu el títol d’una de les cançons?
Persones properes als 50, com és el meu cas, a vegades tenim aquest sentiment. Portem tota la vida lluitant per les coses que realment volem, projectes, valors, amor, família i, alhora, tenim la sensació negativa que tot ho perdem pel camí, però hem d’intentar no perdre-ho.
Entre els títols també teniu cançons positives com ‘Regal retrobat’ o ‘Tot somiant’.
Les cançons, tot i que sembla que s’han pensat molt, a vegades s’han escrit a l’atzar, enllaçant una frase amb una altra. Potser acabem dient una cosa que no és el que teníem pensat inicialment, com un joc. Però sempre acaba sorgint l’amor, el desamor, el que ens agradaria, experiències positives i negatives. Trobo que les cançons han quedat molt boniques.
L’àlbum també es pot escoltar a les plataformes digitals.
Exacte. És un àlbum senzill amb cinc cançons. No vam voler posar-ne més perquè consideràvem que era un detall del que estem fent per veure si funciona. Si enganxa i realment hi ha camí, tenim moltes més cançons per anar fent.
En els directes també feu algunes versions.
Sí, estem traduint al català cançons que ens agraden i que tenen un text proper al nostre sentiment, al que volem treballar en aquest moment. De les cinc cançons de l’EP, n’hi ha una, Si sabessis què penso (If you could read my mind ) del canadenc Gordon Lightfoot que va ser molt famosa als anys 80.
El disc l’heu gestat durant el confinament o ja estava treballat?
Són temes que ja estaven treballats. Simplement, havíem de valorar quins podrien funcionar, quins ens podrien representar millora i quins estaven més polits. No es tractava de treballar hores i hores sobre la cançó, simplement veure si el resultat sonor i poètic és adequat. No hi ha molta postproducció.
Ets llicenciat en guitarra clàssica per l’Esmuc on i has fet estudis superiors de guitarra flamenca, però els teus orígens musicals estan a l’Escola de Música de Martorell, on hi vas estudiar.
Com tot adolescent, vaig començar amb la guitarra, volent fer la meva banda, però vaig tenir el sentiment d’ampliar els meus coneixements. Vaig estudiar a l’Escola Municipal de Música i tinc un contacte molt directe amb els professors. Amb l’exdirector Manolo Forniés vaig tocar durant molts anys en un trio de guitarres espanyoles, amb el qual vam voltar i vam fer un parell de gires per Anglaterra. També participo a les jams sessions que l’Escola organitza els divendres. És una escola molt potent, que està treballant molt bé i força coordinats.
També et dediques a la docència.
Sí fa uns 25 anys que em dedico a fer classes i ara sóc director a l’Escola d’Hostalets de Pierola.
Al llarg de la teva trajectòria, has creat diferents projectes musicals en els quals has actuat com a intèrpret, però també com a compositor i lletrista.
Ara ja fa anys que encamino tots els meus projectes cap a la creació, ja que m’agradava des que vaig començar. Quan estàs en un grup de pop , crear és més habitual. En canvi, amb la música clàssica has d’interpretar cançons que ja estan fetes per altres compositors, però jo necessitava expressar el que porto dins. Ara estic amb diferents projectes com, Records de viatge amb cinc músics i dues ballarines, Desglaç o Henka, i tot passa per la creació. També estic despertant a la música instrumental de guitarra amb les meves pròpies composicions.
Ajuntament de Martorell · Eugeni Muriel, membre Desglaç
Font: Eugeni Muriel i Pere Costa publiquen l’àlbum discogràfic ‘La geografia dels sentiments’