Finalitzada la campanya de cribratges a Martorell amb 2.440 proves

Categories General

Aquest divendres ha finalitzat la campanya de cribratges massius a la sala annexa de la Biblioteca Martorell. En total, s’han fet 2.440 test d’antígens, des del 27 de novembre, amb nou persones positives pel virus. Els tests estaven adreçats a tota la població més gran de 16 anys sense símptomes, i els resultats, disponibles en un termini de 15 a 20 minuts, s’han comunicat in situ als ciutadans. També han quedat registrats i es poden consultar a la plataforma La Meva Salut .

L’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat que, gràcies al test, “les persones positives ho han pogut detectar, aïllar-se i evitar que propagar el virus entre el seu entorn familiar o laboral”. El batlle ha agraït a tothom “per participar en aquest cribratge que ha servit per obtenir dades sobre la incidència al nostre poble, detectar el virus i per conscienciar de la importància de les mesures de prevenció en tot moment”.

També ha posat en valor la tasca del personal del Centre d’Assistència Primària de Martorell i del Departament de Salut que han gestionat aquesta campanya, així com la dels voluntaris de Protecció Civil de Martorell i el personal de la Biblioteca Municipal que han col·laborat en el dispositiu assistencial.

Durant les darreres dues setmanes, el Departament de Salut de la Generalitat ha efectuat 35.048 proves de detecció del coronavirus a l’àmbit de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS), mitjançant tests antigènics ràpids, per frenar els casos de la malaltia.

A més de Martorell, la campanya ha inclòs una vintena de punts de cribratge repartits entre Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Andreu de la Barca, Masquefa, Santa Margarida i els Monjos, Gelida, Pallejà, El Papiol, Sant Sadurní d’Anoia, Collbató, Esparreguera, Cornellà, Esplugues, Sant Boi, Sant Feliu, el Prat, l’Hospitalet, Gavà, Viladecans, Castelldefels i Begues.

Aquests cribratges massius han finalitzat avui, data a partir de la qual s’entra en una nova fase de realització de cribratges més selectius i puntuals d’acord amb les indicacions del Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública.

L’objectiu d’aquestes actuacions -que han implicat una important mobilització de professionals i de recursos d’atenció primària, amb la col·laboració d’altres nivells assistencials i dels ajuntaments-, ha estat el de detectar la infecció entre persones asimptomàtiques per tallar cadenes de transmissió, aïllar contactes i limitar així l’expansió del virus.

Pel que fa a les dades concretes, avui a Martorell hi ha cinc pacients, tots ells de fora del poble, positius de coronavirus ingressats a l’Hospital Sant Joan de Déu, on hi ha cinc persones aïllades pendents del resultat de la prova. A l’Hospital Sagrat Cor avui hi ha 25 persones ingressades amb positiu, set d’elles de Martorell. I tenim 80 veïns i veïnes positius confinats al seu domicili. Avui, hem de lamentar la defunció d’una persona de fora de Martorell pel virus a l’Hospital Sagrat Cor.

La taxa de reproducció del virus a Martorell avui és de 2,07 i el risc de contagi és molt alt. Hi ha sis grups escolars afectats: 1 a l’Escola Mercè Rodoreda, 2 a l’Institut Joan Oró i 3 a l’Institut Pompeu Fabra.

Font: Finalitzada la campanya de cribratges a Martorell amb 2.440 proves