Flors, art, esforç i germanor a la jornada de portes obertes de Can Serra

Categories General

La 13a jornada de portes obertes de Can Serra ha reunit aquest dimarts un centenar de familiars, amics i veïns, que han volgut veure de prop la tasca que duen a terme els treballadors del Centre Ocupacional i conèixer les instal·lacions de la masia i el viver. Un dia per celebrar la inclusió social i laboral de les persones amb altres capacitats intel·lectuals, de reconèixer el seu esforç diari i la seva contribució al poble. Actualment, a Can Serra hi ha 34 persones cada dia, de dilluns a divendres, en horari de matí i tarda.

Els assistents han pogut veure una exposició d’arts plàstiques elaborada per les persones de Can Serra. Tot seguit, s’ha fet un taller per aprendre a plantar flors i mostrar com cultiven les plantes que després llueixen a les places i carrers de Martorell.

També han mostrat els productes de La Botiga de Can Serra, que un dimecres al mes s’instal·la al mercat no sedentari de La Vila. La Botiga de Can Serra ven roba, motxilles, bosses per portar l’esmorzar, porta snacks, gomes de roba pel cabell, llibretes o bosses de pa. També melmelades naturals, farcells d’herbes, sal d’api, camamilla, olis aromatitzants o pols de taronja, i va incorporant noves línies de productes, com ara cosmètica natural. Els guanys aconseguits amb la venda de productes es destinen a material pel Centre Ocupacional per millorar el seu dia a dia.

En els parlaments de benvinguda, l’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat que a Can Serra “feu moltes coses i a cadascú li agrada un de diferent. No només feu flors, però són importants perquè és la feina més visible de totes les que dueu a terme. Les flors les veiem a tota la ciutat”. “Avui és una jornada social i familiar. Esteu amb les persones que us importen i poden veure què feu durant tot l’any. Aquest és un bon espai, on us hi trobeu com a casa. Des de l’Ajuntament, estem molt orgullosos de la feina que feu i molt contents de retrobar-nos amb vosaltres i amb les vostres famílies”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La regidora de Benestar Social i Gent Gran, Cristina Dalmau, ha refermat que “és un plaer venir aquí perquè cada any ens sorpreneu i això ens agrada. Posar en valor tot el que fan les persones de Can Serra és molt importat i per això la jornada de portes obertes ha de continuar per sempre”. “La feina que feu és magnífica. A banda de flors, feu moltíssimes altres coses. Feu molta feina i la feu molt bé”.

Cristina Dalmau, regidora Benestar Social

“Aquest any volem transmetre que, a banda de les flors, les persones de Can Serra tenen moltes altres aficions, com les arts plàstiques, les elaboracions manuals de La Botiga de Can Serra, fer de professors del taller de plantes o entrenar-se com a cambrers per servir el pica-pica”. “Tot i que és cert que gairebé tots se senten identificats amb la feina de jardineria perquè, a base de treballar-ho any rere any, es relaciona molt Can Serra amb les flors que hi ha pel poble i ells estan molt satisfets”, ha apuntat Salomé Moliner, directora de Can Serra.

Salomé Moliner, directora Can Serra

Gerard Preses, membre de Can Serra, ha afegit que “els meus companys i jo estem molt contents i ens agrada molt que hi vingueu. A Can Serra, a banda de cultivar flors fem altres coses. Tots som diferents i ens agraden feines diferents: cuinar, atendre al públic, sortir al mercat, fer pràctiques laborals en una cuina, en una consergeria o al Centre Especial de Treball (CET) Can Cases”. “Tinc moltes ganes de saber quan es farà el nou edifici de Can Serra. Estem desitgem treballar en un lloc ben pensat, que aculli més persones i ens doni prestigi”.

Gerard Preses, membre Can Serra

En aquest sentit, l’alcalde Fonollosa ha respost que “tenim un projecte per fer el nou edifici de Can Serra, però no és tan fàcil per dues raons. La primera és que està en un entorn natural que hem de preservar i, segons quin tipus d’edifici, trencaria l’harmonia del lloc. La segona és que és una masia catalogada, que forma part del patrimoni històric del nostre municipi. Tot ho hem fer d’acord amb l’estètica de l’edifici. No és fàcil però ho farem”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

En acabar la jornada, els presents han gaudit d’un pica-pica elaborat per les persones de Can Serra i han estat obsequiats amb una flor cultivada per ells mateixos.

Font: Flors, art, esforç i germanor a la jornada de portes obertes de Can Serra