Fonollosa assisteix a l’acte commemoratiu dels 40 anys de l’ACM

Categories General

L’alcalde Xavier Fonollosa va assistir dissabte a l’acte de commemoració dels 40 anys de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que va tenir lloc a l’Auditori Marià Vila d’Abadal de Vic. La cita va reunir més de 150 representants del món local per fer un reconeixement no només a la trajectòria de l’entitat municipalista, nascuda el 1981, sinó també al paper del municipalisme català i dels seus representants en el progrés i millora del país en les darreres quatre dècades.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va agrair la tasca realitzada per tots els alcaldes i alcaldesses i electes locals en aquests 40 anys i va reconèixer el paper dels expresidents i expresidentes i personal de l’entitat municipalista que ha estat “la història d’un èxit col·lectiu”. També va aprofitar l’ocasió per reivindicar el paper del municipalisme català com a actor central en l’àmbit institucional del país: “El municipalisme català és adult, és capaç de fer front a les demandes i anhels de la ciutadania en el seu dia a dia i ajudar en els moments més difícils, com hem demostrat en aquesta crisi sanitària, com tantes altres”.

Soler va demanar bilateralitat amb les institucions polítiques catalanes i ser l’aliat estratègic per codecidir en la presa de decisions de tot allò que afecti al món local i ajudi a millorar la qualitat de vida dels ciutadans: “És als ajuntaments on la gent se’ns adreça reclamant respostes, és al carrer on les veïnes i veïns ens interpel·len, i som els servidors públics locals, no l’última peça de la cadena del govern i els recursos públics, sinó que al contrari, som la referència de la gent a qualsevol racó del país”. Soler també va destacar que les dues grans prioritats del municipalisme català a curt termini són la recuperació econòmica i social del país després de la pandèmia amb l’arribada dels fons europeus, i augmentar les eines per seguir donant el millor suport als ens locals amb noves oficines d’assessorament en matèria d’hisenda i contractació pública i l’impuls territorial a través de la nova Fundació Municipalista, entre d’altres.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, va participar a la cloenda de l’acte i va manifestar que “és un goig veure que teniu un projecte de futur per a tots els municipis i, per tant, per a tot el país”. I va afegir que “sou més forts quan aneu units, feu una feina de formació que és molt important i sembla que us estimeu molt i doneu una imatge molt feliç i tant de bo la imatge que donem de país pugui ser la imatge que dona l’Associació Catalana de Municipis”.

L’acte de celebració dels 40 anys de l’ACM es va fer coincidir amb el lliurament de la 1a edició dels Premis ACM, a les millors iniciatives locals. L’alcalde Xavier Fonollosa, com a vicepresident del Consell Comarcal del Baix Llobregat, va ser l’encarregat de recollir el premi en l’àmbit d’atenció social pel projecte ‘Servei Especialitzat d’Atenció a les Persones’. Es tracta d’un servei dirigit a detectar, valorar i intervenir en situacions de maltractament a les persones grans o en situació de vulnerabilitat per millorar la seva qualitat de vida.

Durant la jornada, es va fer un reconeixement públic als 11 expresidents que ha tingut l’entitat municipalista. Tots ells, a excepció de Ramon Montanyà i Juli Sanclimens que van morir i va ser representats per familiars, van rebre un guardó-obsequi de l’ACM i l’agraïment pel seu paper en construir el municipalisme català.

Quatre dècades de municipalisme

L’Associació Catalana de Municipis va néixer el 3 d’octubre de 1981 a la ciutat de Vic, arran de la iniciativa d’un centenar de municipis catalans que es van agrupar per sumar esforços i defensar els seus interessos de forma conjunta. Actualment, 1.021 ens locals formen part de l’ACM com a socis (940 ajuntaments, 41 consells comarcals, 4 diputacions, 29 EMDs i 7 consorcis o mancomunitats).

Al llarg de quatre dècades ha tingut 11 presidents: Ramon Montanyà (1981-1983), Arcadi Calzada (1983-1985), Josep Azuara (1985-1987), Juli Sanclimens (1987-1995), Pere Macias (1995-1996), Josep Grau (1996-1999), Pilar Blasco (1999-2001), Joan Maria Roig (2001-2007), Salvador Esteve (2007-2011), Miquel Buch (2011-2018), David Saldoni (2018-2019) i actualment Lluís Soler (des de 2019).

La trajectòria de l’ACM ha fet que, de néixer com a una simple associació de defensa dels interessos dels municipis, hagi passat a liderar la representació municipalista de Catalunya i s’hagi convertit en un autèntic organisme prestador de serveis als ens locals. Avui en dia, ofereix serveis de formació als electes locals i treballadors de l’administració local; assessoria i consultoria en qüestions jurídiques locals; representació i defensa dels interessos del municipalisme en organismes externs i institucions polítiques; i facilita que els ens locals puguin adquirir i contractar productes i serveis amb estalvi econòmic i procedimental a través de la Central de Compres.

Font: Fonollosa assisteix a l’acte commemoratiu dels 40 anys de l’ACM