Fonollosa: “No es cobrarà cap tribut municipal mentre duri l’estat d’alarma”

Categories General

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha fet balanç aquest dilluns al vespre de l’acció del govern municipal per afrontar els efectes de la COVID-19, dos mesos i quatre dies després que es decretés l’estat d’alarma. Fonollosa ha enumerat les mesures preses en els àmbits sanitari, social i econòmic durant aquest temps, i les darreres novetats, entre elles la pròrroga dels impostos i taxes a Martorell.

“Mentre duri l’estat d’alarma, que podria ser fins el 5 de juliol o més enllà, no es cobrarà cap taxa ni preu públic ni impost, és a dir, cap tribut municipal, malgrat que això ens porti alguns problemes de tresoreria”. Fonollosa va anunciar així una mesura pensada “per no carregar la gent de Martorell en uns moments complicats”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

També en el plànol econòmic, l’alcalde va anunciar noves mesures com la creació d’un nou servei telefònic per resoldre a empreses, comerços i particulars dubtes relacionats “amb els ERTO, les ajudes a autònoms i gestions amb el SOC i el SEPE”. També va parlar “d’un mapa virtual de la restauració, una guia amb els establiments que admeten comandes telefòniques per anar a recollir o a domicili” i va reiterar que combatre els danys a l’economia local es farà “en una comissió amb tots els grups municipals, per recollir el màxim de propostes. Ens en sortirem tots junts”.

En l’àmbit sanitari, el govern municipal ha elaborat unes guies de protocols segons les fases del desconfinament per a establiments comercials: “Ara marquen les pautes de l’actual fase 0,5, i per a l’entrada a la fase 1, que podria tenir lloc la setmana següent”.

També va anunciar que aquest dimarts “s’acabaran de repartir les 29.000 mascaretes quirúrgiques FFP2 als més d’11.000 habitatges de Martorell”, tasca realitzada per personal públic, 30 persones, durant els darrers quinze dies. A més, darrerament s’ha fet campanya informativa als usuaris dels Ferrocarrils de la Generalitat i de Renfe sobre l’obligatorietat d’ús de les mascaretes, i se n’ha proporcionat a qui no en tenia.

D’entre les mesures socials, va anunciar “l’activació de la fase 2 de recollida, preparació i lliurament de 170 paquets de connectivitat per a escolars i el repartiment de 525 kits de material escolar bàsic per a nens que no en tenien, per a evitar l’escletxa digital i social”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Quant a les persones grans, els Serveis Socials Bàsics han reforçat l’actuació per detectar els casos de vulnerabilitat i fer l’acompanyament “ampliant el Programa de Bon Veïnatge a voluntaris, a més dels esplais, farmàcies i comerços, fins a doblar en participants, un seguiment telefònic, valoració i tramitació de recursos alimentaris a les famílies més vulnerables i el repartiment de les targes moneder de beques menjador, de les que ja s’han fet dues recàrregues”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Per altra banda, la xarxa de voluntaris ja la formen “més de 250 persones, dedicades sobretot a confeccionar mascaretes i bates per al personal sanitari i sociosanitari, i que preveiem que operi fins a finals de mes”.

Finalment, va apuntar que “s’està redactant el pla d’entrada en funcionament dels equipaments esportius, pendent de la proposta de la Generalitat i de la decisió de l’estat”, i “un document marc amb altres municipis per a les activitats d’estiu, però encara no estan clares”.

Ampliació de terrasses i supressió temporal de la taxa d’ocupació

En paral·lel, el Ple va aprovar la modificació transitòria de la normativa per ocupació de la via pública amb taules i cadires de bars i restaurants. Una mesura que ha de permetre, sempre que tècnicament sigui possible, una ampliació “al doble o el triple de superfície” a aquests comerços quan puguin tornar a obrir. La mesura ateny més de 100 establiments i està valorada en uns 50.000 euros. Alhora, se suspèn fins a finals d’any la taxa per ocupació de la via pública amb taules, cadires i tendals, anunciada pel l’Ajuntament la setmana passada.

Tots dos punts es van aprovar amb l’acord dels 21 regidors de Junts per Martorell, PSC, Movem Martorell, ERC i C’s.

Dues mocions aprovades

Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, es va aprovar per unanimitat una bonificació del 95% de la quota de l’impost sobre construccions, obres i instal·lacions al Departament d’Ensenyament de la Generalitat per a les obres de substitució de cobertes i adequació de la xarxa de pluvials a l’escola José Echegaray. També va tirar endavant la modificació del Pla Parcial del Sector P-7 Industrial Solvay amb el vot favorable de JxM, PSC i ERC, el contrari de Movem i l’abstenció de C’s.

Les dues mocions presentades al plenari es van aprovar per unanimitat. Per una banda, la del PSC, per reclamar mesures que consolidin la competitivitat i l’ocupació a l’automoció de Catalunya, i la de Ciutadans, que apel·la al foment de programes locals que combatin l’aïllament social i la soledat de les persones grans.

Font: Fonollosa: “No es cobrarà cap tribut municipal mentre duri l’estat d’alarma”