El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) torna a organitzar aquest diumenge, 15 de maig, una nova cita dels itineraris geològics ‘Quan Martorell no hi era’. Serà la sisena sessió, i es farà al voltant del turó de les Forques -conegut popularment com del Telègraf- i de la urbanització de Costablanca, al terme de Castellbisbal. Serà una matinal per aprofundir en aspectes geològics de l’entorn, així com aspectes històrics, florístics i faunístics.
La sortida és gratuïta i no cal inscripció prèvia. Començarà a les 09.00h a l’estació de tren de Martorell Vila, i és previst que s’acabi cap a les 14.00h. Comptarà amb les intervencions dels geòlegs Josep Maria Tella i Pedro Muñoz; l’historiador Alfred Mauri i l’educador ambiental Alfred Bellés.
La finalitat “és conèixer els materials més antics que tenim a la zona de la torre del Telègraf, i descobrir el per què del color blanquinós dels materials geològics que hi ha al barri de Costa Blanca”, segons avança Josep Maria Tella.
Josep Maria Tella, geòleg
Al punt de sortida es l’estació es farà la benvinguda als assistents i una petita explicació de la ruta. “Tot seguit començarem el trajecte , que vorejarà el riu Llobregat per la part alta, i passarà per la urbanització de Costa Blanca”.
Josep Maria Tella, geòleg
En el tram inicial de la sortida, els participants coneixeran un gran bloc de roques del Paleozoic -molt antigues- al voltant del turó de les Forques o torre del Telègraf. Un paisatge que contrasta amb el de dipòsits fluvials i lacustres que es veurà seguidament a la urbanització de Costablanca.
En aquest punt es parlarà dels riscos geològics que es poden produir a causa del model de construcció a la zona, i que han donat lloc “a moviments de terres, esllavissades, caigudes de blocs, invasió de zones potencialment inundables, variació de drenatge natural i patologies en carrers”.
Josep Maria Tella, geòleg
Aquesta és la sisena proposta del cicle, que es va iniciar un 26 de gener de 2019 amb una sortida temàtica de geologia al voltant d’espais com ara els rius Llobregat i Anoia, i que va continuar amb les sessions a la serra de les Torretes (31 de març de 2019); al Pou del Merli (28 de setembre de 2019); a la serra de l’Ataix (25 de gener de 2020) o al voltant del torrent de Llops, el passat 1 de novembre de 2021.
Fitxa tècnica de la sortida
Dossier de la sortida
Font: Itinerari geològic del CEM a Costablanca i al turó del Telègraf