La Biblioteca acull la doble campanya de vacunació contra la grip i la COVID

Categories General

La campanya de vacunació contra la grip va començar el 25 d’octubre amb una novetat destacada: les persones que van rebre la segona dosi de la vacuna contra la COVID-19 i que tenen més de 70 anys poden rebre alhora la vacuna de la grip i la dosi de reforç contra la SARS-CoV2. L’objectiu d’aquesta doble vacunació és protegir al màxim els col·lectius més vulnerables davant una possible coinfecció.

La tercera dosi de reforç contra la SARS-CoV2, fins ara, ja s’havia obert a les persones que viuen a les residències i a les immunodeprimides i, ara s’ha obert a la població general de més de 70 anys.

La campanya específica de la grip disposa aquest any d’1.570.000 dosis de vacunes a tot Catalunya. L’objectiu es superar el 75% de vacunació en persones de més de 60 anys i en el personal sanitari i sociosanitari, així el 60% en dones embarassades i en persones amb condicions de risc.

Les infermeres del Centre d’Atenció Primària de Buenos Aires, Rafi Bueno i Sílvia Ruiz, detallen que a Martorell el punt de vacunació és la Biblioteca i que totes les persones que formin part dels col·lectius de risc poden demanar cita a través del telèfon 93 326 89 07, al web de programació de visites o a través de La Meva Salut, a l’apartat “Cita”.

Com es va ser la cobertura vacunal de 2020?

S.R: En els majors de 59 anys va ser una cobertura del 53,6%. Vam tenir la percepció que hi havia més gent que havia vingut a vacunar-se, però amb les xifres estadístiques a la mà vam veure que aproximadament va ser com altres anys. En fem una bona valoració.

Aquest any on es fa la vacunació?

S.R: Es fa a la Biblioteca, com l’any passat. Se seguiran les mesures higièniques, i hi haurà un lloc d’entrada i un altre de sortida perquè la gent no se solapi. La campanya va començar el 25 d’octubre i no hi ha data de finalització, depèn de la disponibilitat de vacunes.

On podem demanar cita?

S.R: Tenim el telèfon 93 326 89 07 i també a l’adreça catsalut.gencat.cat.

Quins objectius us marqueu amb la campanya?

R.B: Aquest any es posa especial èmfasi en el personal sanitari i sociosanitari, en els majors de 60 anys i en persones que tinguin alguna patologia crònica o condicions de risc. La cobertura que es vol assolir és de 75% en persones de més de 60 anys i un 70% en embarassades.

La composició ha variat respecte de l’any passat?

S.R: Sí, ha millorat. Les vacunes que tenim són tetravalents, això vol dir que tenen quatre soques diferents de virus. Altres anys havien estat trivalents.

A partir de quina edat es recomana la vacuna de la grip?

S.R: A partir dels sis mesos d’edat. De sis mesos a nou anys s’haurien de posar dues dosis amb interval d’un mes. I a partir dels 10 anys, una persona que mai s’hagi vacunat s’hauria de posar només una dosi.

Quines indicacions i contraindicacions pot tenir la vacuna?

S.R: La vacuna de la grip és inactiva, això vol dir que dona poca reacció. Però hi ha tres casos especials en que està contraindicada: que la persona tingui una malaltia greu o moderada; que hagi tingut una reacció al·lèrgica a algun component de la vacuna o una reacció forta, o que tingui antecedents de la malaltia Guillain Barre.

Aquest any es coadministra amb la vacuna de la grip amb la de la COVID. Com us organitzeu?

R.B: Aquest any es prioritza la vacuna de la grip, però ja que venen a posar-se-la, si tenen més de 70 anys aprofitarem per administrar la tercera dosi de record de la COVID. No es prioritza posar la tercera dosi de la COVID, però si compleixen aquests requisits la coadministrarem.

Hi ha cap contraindicació en posar-se la vacuna de la grip si hem passat la COVID?

R.B: Al contrari, molts pacients que han passat la COVID són grups de risc i se’ls recomana la vacuna de la grip. No hi ha cap contraindicació, excepte que l’estiguin passant en aquell moment o siguin contacte directe. Aleshores es recomana que passin la quarantena primer.

 

Ajuntament de Martorell · Entrevista Sílvia Ruiz i Rafi Bueno, infermeres CAP Martorell

Font: La Biblioteca acull la doble campanya de vacunació contra la grip i la COVID