En els moments més difícils, la solidaritat és la millor arma d’una societat. Aquests dies, Martorell ha demostrat que ho té clar i, davant la situació excepcional que ha provocat el coronavirus, la ciutadania s’ha organitzat per ajudar les persones especialment vulnerables davant el Covid-19. Així, diversos joves s’han ofert voluntaris per comprar productes de primera necessitat als col·lectius de risc (gent gran o amb malalties prèvies) i per tenir cura dels fills d’aquelles persones que encara hagin d’anar a treballar.
En Gerard Bernadàs és un dels joves impulsors d’aquesta iniciativa i assegura que es van inspirar en altres municipis del Baix Llobregat. També matisa que no hi ha cap entitat al darrere, tot i que s’hi han aplegat membres del CAU, del Bloc Jove i del Col·lectiu Feminista de Martorell, entre d’altres. Sigui com sigui, fa uns dies només eren tres persones i ara ja en són unes quaranta.
Gerard Bernadàs, un dels impulsors de la xarxa ciutadana
De moment, els integrants d’aquesta xarxa ciutadana s’estan dedicant a fer-ne difusió. D’una banda, han penjat cartells arreu del municipi i, de l’altra, s’han anunciat a les xarxes socials. Com que saben que és complicat arribar a les persones en situació de vulnerabilitat, especialment a la gent gran, a través d’aquestes vies, esperen que funcioni el boca a boca.
“Sabem que no serà fàcil, perquè som un grup de joves i no ens coneixen, entenem que pot generar desconfiança, però creiem que és molt important que la gent que no hauria de sortir de casa no ho faci, i menys per anar a comprar”, admet Bernadàs.
Gerard Bernadàs, un dels impulsors de la xarxa ciutadana
Pel que fa al funcionament de la xarxa de suport, Bernadàs detalla que es coordina a través d’un grup de WhatsApp. “Si algú ens truca demanant alguna cosa, determinem qui el pot ajudar (sigui per proximitat o disponibilitat horària) i, evitant al màxim el contacte físic, intentem satisfer la necessitat d’aquesta persona”, diu.
D’altra banda, reconeix que el pagament és potser la part més complicada del procediment. “Tenim diverses alternatives, com una transferència o un bizum , i intentem evitar l’intercanvi de diners en metàl·lic, però en cas d’haver-lo de fer, ho fem mantenint el màxim d’higiene possible”, explica.
Gerard Bernadàs, un dels impulsors de la xarxa ciutadana
Tal com assegura Bernadàs, i d’acord amb les indicacions de la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació de la Generalitat, els voluntaris s’han posat en contacte amb els Serveis Socials de l’Ajuntament de Martorell. A partir de demà, dilluns 16 de març, els Serveis Socials vehicularan i coordinaran les ajudes de les iniciatives voluntàries que han sorgit al municipi.
Gerard Bernadàs, un dels impulsors de la xarxa ciutadana
A més del grup de joves, també han ofert la seva ajuda els membres de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i l’empresa que gestiona el servei de menjador de l’escola Mercè Rodoreda.
Font: La ciutadania martorellenca s’organitza per ajudar els col·lectius vulnerables davant la pandèmia