La Diputació de Barcelona ha detectat un augment de casos de maltractaments a persones grans des de l’inici del confinament

Categories General

Avui, 15 de juny, és el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans. Enguany, cal fer un apunt especial sobre quins han estat els efectes de la pandèmia COVID-19 sobre les persones grans i reflexionar per veure cap a on han d’anar les polítiques municipals de protecció dels drets de les persones grans.

Els últims registres sobre maltractament a persones grans que disposa la Diputació de Barcelona a través dels diferents dispositius mostren com el nombre de casos a la província de Barcelona s’ha incrementat si es compara amb els primers mesos de l’any. Així doncs, si durant la segona quinzena del mes de febrer fins a l’inici del confinament es van detectar 52 casos, des de l’inici del confinament fins al 9 d’abril aquesta xifra va incrementar-se fins als 112 casos.

Segons les dades recollides i analitzades per la Diputació de Barcelona l’any 2019, a través dels formularis de casos de persones grans en situació de maltractaments, es van detectar 392 casos de maltractaments en 42 municipis, 298 d’aquests casos a dones (76%) i 94 a homes (23,97%).

El perfil de la persona maltractada, segons dades de l’any 2017, és en un 80,2 % dels casos una dona, d’entre 80 a 84 anys, sense deteriorament cognitiu i que necessita suport per a les activitats bàsiques de la vida diària.

La persona presumptament maltractadora és moltes vegades el fill de la víctima i les tipologies més freqüents de maltractaments són el psicològic, la negligència i l’econòmic.

També, a través del protocol de detecció i actuació davant la sospita de maltractaments del Servei Local de Teleassistència es localitzen possibles casos de maltractaments que en un 90% són a dones.

Suport als municipis

La Diputació de Barcelona, des de l’any 2007, va iniciar i posar a disposició dels equips de professionals dels serveis socials bàsics municipals un seguit d’actuacions per tal de dotar-los de competència tècnica, eines i suport especialitzat fer front als maltractaments de les persones grans.

Així, es fan actuacions de formació per millorar les competències professionals municipals en prevenció i intervenció en maltractaments; s’han creat Grups de Treball contra els Maltractaments a persones grans ; s’ha elaborat un Registre de casos de persones grans en situació de maltractaments a la província de Barcelona i, amb l’actual crisi sanitària, s’ha reforçat el Servei d’assessoria jurídica per a casos complexos de maltractaments.

A més, s’han dut a terme dues proves pilot a la província per crear Equips d’atenció especialitzada per a persones grans que estan patint maltractaments, actuacions amb les quals la Diputació col·labora per millorar la qualitat de vida i per reconèixer els drets i la dignitat d’aquestes persones.

Per acompanyar els professionals que treballen en aquest àmbit, l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona dona suport en l’elaboració de la Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans . Properament es publicarà una actualització d’aquesta Guia, la qual es podrà consultar a través de la pàgina web de Benestar de la corporació.

Font: La Diputació de Barcelona ha detectat un augment de casos de maltractaments a persones grans des de l’inici del confinament