La Festa de Sant Antoni Abat commemora 375 anys aquest cap de setmana

Categories General

L’Associació d’Amics de Sant Antoni Abat de Martorell ja té a punt els actes commemoratius de la 375a Festa dels Tres Tombs, que se celebrarà del 14 al 16 de gener. La celebració, que l’any passat la pandèmia va reduir a mínims, incorpora aquest any algunes novetats com un col·loqui amb antics presidents de l’entitat dijous, el repartiment de l’olla gran del brou de Sant Antoni, dissabte a la tarda durant el pregó de la festa, i l’opció de dinar a El Progrés després del concert vermut de diumenge.

Dijous 13 de gener, al Muxart Espai d’Art hi haurà la xerrada col·loqui ‘Evocació i evolució de les Festes de Sant Antoni a Martorell’, a les 19.00h. Anirà a càrrec dels expresidents de l’associació Pere Bel, Fermí Fonollosa i Rafael Valls.

L’assemblea general de l’entitat, el divendres 14 de gener (20.00h, al local de la plaça de Maria Canela) obrirà el foc dels actes programats al llarg del cap de setmana, que s’acompanyarà tot seguit del sorteig de llotges i entrades al concert-vermut que es farà mitja hora més tard.

Dissabte hi haurà ballada de sardanes, a les 18.00h, a la plaça de la Vila, a càrrec de la cobla Ciutat de Cornellà i, a les 18.30h, es farà l’encesa de les atxes de vent i el foc de Sant Antoni al pont del Diable, amb acompanyament de les senyeres de l’entitat fins al portal d’Anoia per rebre el pregoner d’enguany, amb la participació de la Colla de Diables i Dracs de Martorell.

A continuació, a la plaça de la Vila, tindrà lloc el pregó a càrrec de l’expresident de l’entitat Pere Bel, que podran seguir en directe a Ràdio Martorell 91.2 FM, amb el canvi de senyeres i el repartiment de l’olla gran del brou de Sant Antoni.

Diumenge arriba la part central de la festa que s’iniciarà, a les 09.00h, amb l’esmorzar traginer a la plaça de Maria Canela, amb la concentració habitual de genets, cavalleries i carruatges. Cap a les 10.30h, es farà el guarniment i enganxada dels mateixos, i és previst que, a les 11.30h, comenci la passada pels carrers, amb l’acompanyament de la Banda Simfònica de Martorell i l’Agrupació Musical de Castelldefels.

A les 13.00h, és previst que comencin els Tres Tombs i mossèn Francesc Tirado farà des de la plaça de l’Església la benedicció dels animals. A les 14.00h, a la sala-teatre d’El Progrés, hi haurà el concert-vermut amb l’Orquestra La Principal de la Bisbal. Després, i de manera opcional, se servirà un dinar de celebració al café d’El Progrés. Finalment, a les 19.00h i al mateix escenari, tindrà lloc un altre dels actes més tradicionals de la festa: el Ball de Gala, desgrana en aquesta entrevista Adolf Bargués, el vicepresident dels Amics de Sant Antoni Abat a Martorell.

Quines són les novetats que podrem trobar enguany en el programa?

És un any molt especial, ja que la societat compleix 375 anys des de que es va fundar la confraria de Sant Antoni Abat i Sant Isidre. És un any de reafirmar i mantenir la societat i l’esperit fundacional, que no deixa de ser la celebració de la Festa de Sant Antoni Abat.

Heu preparat algun tipus d’acte commemoratiu?

Una de les novetats que portem aquest any és una taula rodona, programada per dijous, a les 19.00h, al Muxart on farem una espècie de retrospectiva i ens mirarem en certa manera el melic. Serà una xerrada amb els antics presidents de l’entitat i els promotors de la festa, la gent que ha anat col·laborant i mantenint viva la flama tots aquests anys. Hi intervindran Fermí Fonollosa, promotor de la festa, Pere Bel i Rafael López, expresidents de l’entitat, i jo mateix.

Què podrem trobar en les activats de divendres?

Com és habitual, divendres tindrà lloc la Assemblea General de Socis, un acte exclusivament per als socis de l’entitat. Allà retrem comptes, veurem com està la salut de l’associació i els projectes que hi ha per aquest any. A continuació, hi haurà el sorteig de llotges i entrades del concert vermut. Totes les entrades són lliures per tothom, però els socis tenen preferència.

I dissabte, les activitats se centraran sobretot al llarg de la tarda?

Dissabte hi haurà dues novetats: una és el tema de la coca i el moscatell i l’altra és el repartiment de l’olla gran del brou de Sant Antoni. Tradicionalment, s’anava a casa del banderer a buscar la bandera i es portava aquesta al balcó de l’Ajuntament, on es feia el canvi del banderer del passat any al banderer nou i es convidava als assistents a fer un traguet de moscatell. Enguany, per la situació actual i per un tema pràctic, ja que és una de les setmanes més fredes de l’any, hem volgut canviar-ho i afegir l’olla gran de Sant Antoni. Aquesta olla el que durà és escudella, amb foc, i la anirem repartint a la gent que s’apropi a veure el pregó i als actes que fem al llarg de la tarda. La simbologia d’aquesta olla és tota la cuina al voltant del món del porc, ja que l’imatge de Sant Antoni Abat és amb una truja als seus peus. A més, l’altre element lligat al Sant Antoni és el foc i enguany es farà una representació de les temptacions de Sant Antoni amb uns foguerons. Serà un espectacle amb fum i pirotècnica sense explosions i que es farà a terme tot just abans del pregó, per reforçar l’element festiu del foc durant les festes.

Qui serà el pregoner d’enguany?

Estarà a càrrec del Pere Bel, un dels expresidents de l’entitat. Moltes vegades passa el temps i perdem gent pel camí que ens agradaria haver volgut homenatjar. Volem corregir aquest error, no ens cal portar cap celebrity com a pregoner, ja que al final tenim aquí persones que han dedicat molts anys de la seva vida a organitzar aquesta festa, amb la complexitat que això suposa. Fins i tot, aquesta complexitat pot comportar a vegades accidents o contratemps, i per això volem que l’homenatge sigui a aquesta gent que ha dedicat part del seu temps a aquesta festa i de manera totalment altruista.

Qui lliurarà la bandera a Pere Bel?

L’any passat vam quedar-nos la bandera nosaltres per un tema de protocol sanitari, però enguany lliuraran la bandera els últims que la van rebre fa dos anys, la Colla Gegantera de Martorell.

Què ens pots explicar de les activitats programades per diumenge?

Diumenge començarem amb l’esmorzar traginer, de 09.00 a 11.00h, a la plaça Maria Canela. Desconcentrarem l’esmorzar en dos espais, per tal de que hi hagi més distància de seguretat. Com que la gent es farà el seu propi menjar, no hi hauria d’haver cap inconvenient quant a mesures sanitàries. Més tard, a les 10.30h, tindrà lloc el guarniment i l’enganxada, i a les 11.30h, s’iniciarà la passada amb la Banda Simfònica de Martorell i l’Agrupació Musical de Castelldefels. Al voltant de les 12.00h, arrencarem des del carrer Sant Bartomeu i anirem fins a la rambla de Les Bòbiles. Farem mitja volta i tornarem a la plaça de l’Església, on Mossèn Francesc Tirado sortirà a donar la benedicció dels animals.

També tindrà lloc diumenge el concert vermut i el ball de gala.

Efectivament. El concert vermut serà, a les 14.00h, a El Progrés i l’únic condicionant és que tothom haurà de portar el certificat COVID-19 per poder entrar, a més de respectar els protocols d’aforament. El concert comptarà amb la Internacional Cobla Orquestra La Principal de la Bisbal, qui també estarà present al ball de gala. El ball començarà, a les 19.00h, també a El Progrés, i hi hauran dues peces musicals: Els xiquets de valls, que és la primera música que es toca sempre quan s’entra al ball, i després El ball dels socis.

Què implica avui dia viure aquesta festa que fa 375 anys que es viu a Martorell?

Implica bastant més que una festa. Un dels nous paradigmes que hi ha en el món dels Tres Tombs és el benestar animal. Enguany hem fet un esforç important de modernització i hem establert per escrit un protocol de benestar animal, amb l’ajut d’un catedràtic d’Etologia de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Barcelona, i amb el consens del Departament d’Agricultura de la Generalitat i dels ramaders. Posar negre sobre blanc el que ja es feia, com ara respectar el pes i el temps de càrrega.

Font: La Festa de Sant Antoni Abat commemora 375 anys aquest cap de setmana