La FHSJDM és un dels centres hospitalaris que participa en l’estudi clínic del respirador de campanya dissenyat per Leitat

Categories General

Leitat, centre tecnològic, ha cedit a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) dos respiradors Leitat1, el primer respirador de campanya 3D validat, medicat i industrialitzable. D’aquesta manera el centre hospitalari participarà en l’estudi clínic multicèntric sobre la seva seguretat i eficàcia, que liderarà el Dr. Lluís Muñoz, cap del Servei d’Anestesiologia de la FHSJDM.

Els dispositius de Leitat han estat autoritzats per l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) per fer-ne un estudi clínic. El Dr. Lluís Muñoz, cap de servei d’Anestesiologia de la FHSJDM serà l’encarregat de coordinar l’estudi a l’Hospital de Martorell. La seva funció serà “determinar els subjectes a incloure en l’estudi i enregistrar totes les dades dels malalts que s’hi incorporin” per demostrar-ne la seguretat i l’eficàcia. Durant l’estudi, els centres podran anar identificant les possibilitats d’ús per quan se superi la pandèmia.

Dr. Muñoz, cap Servei d’Anestesiologia de la FHSJDM

L’objectiu de la distribució és que els equips mèdics es familiaritzin amb els dispositius i puguin conèixer les seves prestacions i possibilitats. De moment, no es preveu que l’ús d’aquests dispositius sigui immediat perquè els hospitals prioritzen les màquines dels hospitals abans que els respiradors de campanya, ha afirmat el Dr Muñoz. Si la situació a les UCI continua com en les darreres setmanes, doncs, els respiradors quedarien de reserva per estar disponibles en cas que el retorn a la normalitat de l’hospital ho requereixi o l’inici del desconfinament suposi un rebrot de la malaltia.

Dr. Muñoz, cap Servei d’Anestesiologia de la FHSJDM

Una vintena d’hospitals han rebut també les primeres unitats del respirador de campanya dissenyat per Leitat. El centre tecnològic n’està produint uns 400, 300 dels quals per encàrrec del CatSalut. D’aquests, des del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) de la Generalitat de Catalunya, s’han començat a distribuir 100 a hospitals catalans perquè estiguin disponibles en cas de necessitat i els 200 restants es distribuiran en països en vies de desenvolupament a través d’Acció Exterior.

En aquests moments, entre un i dos exemplars d’aquest respirador de campanya, posat en marxa en temps record arran de la crisi del coronavirus, ja estan a les instal·lacions d’alguns hospitals grans com ara el l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, el Consorci Sanitari de Terrassa, l’Hospital Vall d’Hebron o l’Hospital del Mar, i en hospitals comarcals, a més de la FHSJDM com ara l’Hospital de Granollers, l’Hospital de la Vall d’Aran (Vielha), l’Hospital d’Olot, l’Hospital de Campdevànol, l’Hospital Comarcal de Sant Bernabé (Berga), la Fundació Sant Hospital La Seu d’Urgell o l’Hospital de Pallars (Tremp).

També s’han desplegat en alguns centres de titularitat privada com ara la Clínica Corachán o l’Hospital CIMA. Es preveu que properament també en tinguin l’Hospital Sant Joan de Reus, Hospital de Santa Tecla de Tarragona, l’Hospital Mora d´Ebre, l’Hospital de Palamós o l’Hospital de Viladecans, entre d’altres.

El respirador Leitat 1

El respirador Leitat1 és fruit de l’aliança entre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), HP i Leitat (Tecnio) al costat de CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí, un respirador que ha estat present a les UCI i està ajudant en el tractament de pacients afectats amb el virus COVID-19.

El respirador, dissenyat per l’enginyer sènior de Leitat, Sr. Magí Galindo, i validat mèdicament per l’equip del Dr. Lluís Blanch, del Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica; ha estat millorat des del prototip inicial mitjançant la incorporació de sensors volumètrics, sensors de pressió o alarmes d’oxigen, entre altres aspectes, per facilitar el seu ús per part de personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un major període de temps en la respiració assistida de pacients greus amb coronavirus.

El Dr. Muñoz comenta que “és un respirador senzill, però que té els mínims exigibles en freqüència respiratòria, volum d’aire que entra als pulmons i les alarmes necessàries que ens avisen en cas que alguna cosa no vagi bé”.

Dr. Muñoz, cap Servei d’Anestesiologia de la FHSJDM

Aquest dispositiu té, a més, la virtut de ser industrialment escalable, de manera que pot arribar a una capacitat de producció d’entre 50 i 100 unitats.

Font: La FHSJDM és un dels centres hospitalaris que participa en l’estudi clínic del respirador de campanya dissenyat per Leitat